Magnus Pålsson SoulEye – näthataren Gesus, studie

Magnus Pålsson – souleye – Gesus. Skärmdump Google Facebook

Magnus Pålsson (SoulEye) är den anonyma näthataren ”Gesus Pettersson”. Gesus, en nätidentitet som uppvisar ett beteende som kännetecknas av att under lång tid förfölja och sprida förtal om utsatta enskilda och som samverkar med antihumanistiska enskilda och grupper.

Bakgrund

I februari 2013 skrev jag en serie artiklar för att reda ut begreppet näthat. I samband med det utlovades en fallbeskrivning. Eftersom jag inte vill återge texterna och inte länka till honom blir det en bedömning av skadeverkan från ett stört beteende snarare än en fallbeskrivning.

Magnus Pålsson – SoulEye – Gesus tycks sakna de grundläggande värderingar och den förståelse som krävs för att inse sin egen ondska och skadegörelse. Att försöka påverka honom att sluta har visat sig meningslöst.

Det tycks vara en besatthet som måste gödas varje dag, varje timme i deras egna giftbon.

Att inte då i februari publicera detta avslöjande av personen bakom Gesus var av hänsyn till drabbade som ansåg att risken fanns för att det bara skulle bli värre. Så hölls fallstudien opublicerad fram tills nu. Eftersom det ändå har ”bara blivit värre” finns nu ingen anledning att inte publicera.

Förföljelserna sker inte enbart på nätet utan Magnus Pålsson – SoulEye – Gesus tar sig in på sammankomster med smartphone hängande kring halsen för att få till material som sedan kan läggas upp på nätet. Hur detta går till har han beskrivit på sin egen Gesusblogg och sambandet är bekräftat av vittnen.

Fallbeskrivning

Magnus Pålsson – SoulEye – Gesus utsåg 2011 ett känt medium som sitt offer och uppmanad av instruktioner på Humanistbloggen (antihumanistorganisation) började han förfölja detta medium och besöka dennes möten. Han hotade att olovligen spela in dem och lägga ut dem på nätet.
Terminologin är raljant och tölpig.

Han skrev på sin Gesusblogg om sitt besök på en seans i Helsingborg 14 november 2012.

”Kom på mig själv med att skratta rakt ut ett par gånger, och folk runtom tittade surt på mig.”

Han har således erkänt sig ha blivit identifierad och gav t o m sitt visitkort, Magnus Pålsson SoulEye, med ”förevändningen” att det skulle vara intressant att diskutera saker rörande hans egen dataspelsverksamhet med något medium. Sedan kontaktade han arrangören under namnet Gesus och bad om intervju. När Gesus då inte längre ville tillstå sin identitet blev det ingen intervju.

Tonen blev alltmer konfrontativ och aggressiv. En session den 14 februari 2013 i Falkenberg skulle stormas. Hotet var mycket påtagligt. Andemeningen var att – det är många som ska invadera lokalen.

”Ni kommer att bli obehagligt överraskade!” skrev han i ett mail till arrangören.

Magnus Pålsson (SoulEye) vågade sedan inte visa sig men uppmanade ändå i sin Gesusblogg till en olaglig inspelning av eventet som sedan lades ut på nätet. ”Tror ni att jag är så dum så jag kommer tillbaka själv” var hans kommentar på sin blogg. Det kom en grupp om kanske 7-10 personer som avvek från alla andra och lämnade i paus.

Klavertramp

Gesus MP undertecknad
I en kommentar på eget inlägg på Humanistbloggen råkade Gesus skriva sina initialer MP något som han sedan försökte förklara bort.

Systematiskt näthat, näthot och uppvigling. (Sammanfattning)

Magnus Pålsson (SoulEye) – Gesus

   • gör olovliga inspelningar från möteslokaler.
   • attackerar dem som hyr ut lokaler och vill hindra folk att mötas.
   • diskuterar hur antihumanisterna ska forma sig för att attackera enskilda med ”fel” livsåskådning eller trosföreställning.
   •  förföljer utvalda individer med upprepade kränkningar och falsk ryktesspridning på sin blogg och på forum.
   • har sedan 2011 anonymt stalkat utvalda människor.
   • använder Facebook  för personangrepp och näthat.
   • uppviglar andra individer på Humanistbloggen och får dem att där uttrycka olika slags hot som att ”plugga igen mailboxar”.
   •  förtalat personer som undertecknat en medmänsklig värdegrund.

Brott mot mänskliga rättigheter

Under senare år har de två antihumanistiska systerorganisationerna (Humanisterna,  Vetenskap och Folkbildning) samordnat ett näthat och förföljelser riktade främst mot företrädare för andra livsåskådningar. Här anges riktlinjer för hur man ska ta sig in på sammankomster för att dokumentera dem. Detta går under olaglig uppvigling och är mot mänskliga fri-, och rättigheter. Måltavlan för deras attacker är personer som enligt dem ger uttryck för felaktig avvikande uppfattning. Personer som Magnus Pålsson -SoulEye får en central funktion då de utför sina angrepp anonymt och tycks kunna ostraffat påstå vad som helst.
Gesus har hitintills haft hjälp och varit påhejad av den antihumanistiska rörelsen. I taktiken ingår att kontakta kommuner och angripa dem som hyr ut sina lokaler. Detta går också under brott mot mänskliga rättigheter.

Angreppen bryter konsekvent mot FN konventionerna om mänskliga rättigheter.

Artikel 18. Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar … att, ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt, utöva sin … trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor.

Artikel 20. Var och en har rätt till frihet i fråga om fredliga möten och sammanslutningar.

Psykologisk profil

Stalkarens särdrag uppstår tidigt: (SvD)

Egen värld, ensamma människor, som inte förstår andra och som inte kan läsa av sociala signaler. Som kompensation för sin ensamhet utvecklar de en kvasirelation till någon de sedan förföljer. Så kan man i korthet beskriva en stalker. Nio av tio slutar om polis eller säkerhetschef tar kontakt med förföljaren. Men för den återstående tiondelen blir förföljandet ett beroendetillstånd.(SvD)

I profilen, både hos Näthuliganen och stalkaren, kan man spåra en obefintlig självrespekt och brist på respekt för andra. Man kan nästan se det som en överlevnadsmekanism. Om mobbaren, näthuliganen eller stalkaren inte vänder sin oförmåga mot någon annan måste man ju möta sitt eget självförakt och det är alltför skrämmande och plågsamt.  (eng Wikipedia)

Visst det är synd om dessa människor men ska man för den skull acceptera den ondska de projicerar på andra ofta helt oskyldiga?

Har de i sitt självhat rätt att kränka andra människors fri- och rättigheter och försöka förstöra deras liv och uppehälle?

Vad kan då polisen, datainspektionen och myndigheter göra?

I januari 2013 spreds nyheten om att Datainspektionen kräver en ny lag. DN, GP, Sydsvenskan.

”Datainspektionen vill se lag mot näthat”: (14 jan 2013 SVT)

Datainspektionen (DI) kräver ny lagstiftning mot kränkningar på nätet. Enligt myndigheten, som dagligen kontaktas av människor som känner sig kränkta, räcker inte dagens bestämmelser om förtal.

Det bör tydliggöras att handlingarna redan med de lagar som finns är kriminella och leder till konsekvenser. Det är angeläget att uppmärksamma att beteendet bestraffas för att begränsa dess utbredning. Samtidigt finns en konflikt som rör skyddet av yttrandefrihet men det skyddar inte förtal och ärekränkning och flera sådana brott har lett till fällande dom.

Lagar rörande integritetsbrott, förtal och ofredande räcker redan långt.

Ingripande

Gesus har vid ett flertal tillfällen ombetts att sansa sig, till och med av sina egna följare. Men bakom sin anonyma mask anser han sig uppenbarligen skyddad.

Magnus Pålsson SoulEye har bakom sin ”Gesus” mask gjort så många övertramp att man kan definiera beteendet som en besatthet att kränka andra. Oavsett det är en psykisk störning eller inte ska det beivras.

För att undvika förväxling.
Magnus Pålsson SoulEye Gesus bor i Helsingborg och ägnar sig åt att göra musik till dataspel när han inte förtalar andra under sin inte längre anonyma Gesusblogg.

Fallstudien skrevs 1 mars 2013, publicerades 30 maj 2013

LÄNKAR
Så har näthatet påverkat oss – Uppdrag Granskning | SVT.se
Azerbajdzjan förbjuder näthat (SVT)
webbo
UNT: Ny sajt mot näthat startad i Uppsala


Börje Peratt

Länkar:
KTH stöder näthuliganer som Gesus Pettersson.
Vem är Gesus Pettersson som har GesusBloggen?
Börje Peratt: Näthuliganismen missbrukar yttrandefriheten LÄNK

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Psykopati artikelserie och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Magnus Pålsson SoulEye – näthataren Gesus, studie

 1. Mattias skriver:

  Det var rolig dramatik mellan er 2 på dessa bloggar måste jag säga. Uppskattar läsningen.

 2. Avhoppad skeptiker skriver:

  Som jag förstått de så läser Peratt inte skvaller på humanist eller vofforum inte heller gesus. Har aldrig sett honom kommenterar något. Att Gesus är besatt av Peratt är nog ett understatement. Och Gesus tycks alltmer galen. Jag e skeptiker men tycker Gesus sabbar för oss. De man kan undra över är alla som e vän me en tok som Gesus på fejjan.
  Amanda Duregård, Martin Rundkvist (Ordförande i Vof), Christer Sturmark (Ordförande i Humanisterna). Per Edman, Jessica Schedvin, Kalle Bäcklander, Fredrik Fridsten, Trollkarlar tycks gilla anonyma cyberstalkare: Daniel Karlsson, Per Johan Råsmark, John Houdi. Mikael Svanholm, Veronica Gardell, Niklas Cedergren, Camilla Grepe, Jörgen Bengtsson, Daniel Wresig, Adrian Lozano, Samuel Varg Thunberg, David Björnfot, Fredrik Schönemann, Jimmy Gutemyr, Kerstin Asplund, Anna Linnéa Persson, Mathias Larsson, Uffe Johansson (Linköping), Henrik Brosenius, Ekke Svensson, Andreas Creutz, Patrik Lindenfors (Borås), Gunnar Roland Tjomlid, Magnus Thorin, Patrick Österlund, Anders Nordström (Jönköping), Jeff Jonnifer Tolhurst, Maria Berglund Anderstorp, Martin Grape, Josefin Johansson, Karnstig Kerstin, Christine Öberg, Urban Nilsson (Göteborg), Filip Söderholm, Andreas Brantmo, Ivana Umpalot, Pekka Strandroth, Johan Hermansson, Linus Nilsson (Piteå), Ola Karlsson, Jonas Karlsson (Uppsala),
  Patrik Olsson (från Gävle nu Östervåla), Henrik Sundholm, Hans Loo, Urban Lofblad, Stefan Eklöf, Henrik Björk (Växjö), Ulf Westman, Kerstin Månström Fuchs, Simon Töyräs, Michael Stigson, Jan Sidenmark.

  Så visst är det en del som gillar det token Gesus skriver. Som skeptiker skäms jag.
  Avhoppad skeptiker

 3. borjeperatt skriver:

  Tack Avhoppad skeptiker. Du har rätt i att jag inte läser pseudikernas forum eller bloggar. Men det är en imponerande grupp som hejar på en anonym näthuligan. Så något måste de väl få ut av tramset. Och om det är som du säger så sover han väl med mig på ögonen varje natt stackarn.

  Kan gissa att du hoppat av någon av de grupper som jag kritiserat för pseudoskepticism. För du är väl fortsatt skeptiker. Ett kritiskt sinne är fortsatt viktigt. Det gissar jag att du inte hoppat av från. Tvärtom är väl just det som gjort att du lämnat någon gruppering. Hur som helst önskar jag all lycka till och fortsätt ifrågasätt dem som fastnat i fördomsträsket och de som slår följe i antihumanismens lydkoppel. /B

 4. Pingback: Näthuliganens ”vänner” | Börje Peratt utforskare

 5. Pingback: Gesus ömma tår | Börje Peratt utforskare

 6. Pingback: Rikspolisen tror att avslöjande av användaridentiteter lugnar näthatarna - I folkets intresse

 7. Pingback: Gesus den anonyme näthataren Magnus Pålsson Souley | Börje Peratt - Debatt

 8. Pingback: Gesus Pettersson pellejönsen | Börje Peratt utforskare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s