Medvetandets mysterium och frågan om själen

Ett TV-sänt program som inte ger vad det utlovar: “Medvetandets mysterium” första avsnittet – Vad är själen? SVT play

”Vad är ett medvetande? Finns det något som vi kan kalla en själ och hur ser den i så fall ut? Modern forskning tvingar oss hela tiden att revidera den syn som vi har haft på kropp och själ som två separata enheter. Med Åsa Wikforss, Maria Lindskog och Sören Holst. Moderator: Christer Sturmark. ”

Det blev falsk varudeklaration. Program levererade inte vad det utlovade.

”Modern forskning” blev istället en uppvisning av konservativ och rigid ”gammelvetenskap”. Programmet fastnade  i sönderdelandet av medvetandet i hjärnceller och konstruerade tankeexeperiment. Själen togs inte alls upp.

Sören Holst ansåg att ”identitet” och ”Jaget”  vara i princip en icke relevant frågeställning och han hänvisade till att det mer handlade om personens minnen än identitet. Han ansåg också att dualitet var en ickeproduktiv konstruktion. Denna marginalisering av förutsättningarna för att uppleva jaget och sin identitet blev så inskränkt att inlägget gränsade till meningslöst.

Wikforss förklarade medvetandet som koherens och den samstämmiga processen som går ut på att tillgodogöra sig ett behov. Anar vi redan här behaviorismens och naturalismens (reduktionismens) betraktelsevärld.

När forskare förlorar sig i teoretiserande blir det lätt förvirrat och konstruerat. Dessutom förekom centrala begrepp utan att man förklarade vad man menade med dem. Ett sådant begrepp som återkom var intuition (Sören Holst).

Humanism & Kunskap har diskuterat ”intuition” på sitt forum och jag tar ofta upp det på mina föreläsningar. Det visar sig nästan alltid att vi har olika uppfattningar om just det begreppet. Om man nu utan att förklara vad man avser med ”intuition” så blir diskussionen bisarr.

Programmet tog även upp begreppet ”emergent” och några försökte i alla fall här sig på en slags definition men ”helhet” (holism) är definitivt inte samma sak som emergens. Emergens innebär att varje del kan identifieras även i en komplex process. Emergens är en nödvändighet för att namnge totaliteten av reduktionismens nedbrutna delar.

Holism å andra sidan innebär att helheten är större än alla delar. Medvetandet är således större än de enskilda tankar hjärnan producerar.

Intressant är också att man i programmet helt utelämnade emotioner. Ja, förutom smärta då. Men inte ens det fenomenet blev vare sig utrett eller klarlagt. Osäker på hur det formulerades så uppfattade jag det som att cellbiologen framställde det som en kroppslig reaktion som orsakar en möjlig reflex.

Det fanns en viss åsikt om att även djur har medvetande samtidigt som man här hävdade att djur inte har något språk. Även detta blev märkligt och uppenbarade en osedvanlig okunnighet hos denna grupp som skulle diskutera medvetande och själen. Var man verkligen av den uppfattningen att djur saknar språk?

Cellbiologen Maria Lindskog som forskade på djur, återkom till just detta faktum flera gånger. Hon framstod som något förvirrad då hon fick frågor på medvetandet och försvarade sig med att:

”Jag forskar på djur”

Man kan fråga sig varför hon deltog. Den enda framåtrörelsen man kunde ana var då hon förkunnade hur man inom naturvetenskapen betraktade och förstod medvetandet genom allt bättre tekniska framsteg. Från att söka i hjärnbarkens impulser till hjärnskanning där man kan avbilda segment av hjärnan och även se förändringar vid aktiviteter som påverkas av emotioner.

Jo, nog hamnar vi i behaviorismens black box till slut. ”Det enda som är viktigt är det som går att mäta och registrera med instrument.” Besynnerligt blev det.

Den omätbara människan (Carl Rogers) är fortfarande aktuell som motpol till detta tekniska perspektiv på medvetandet och människan.

Kunskapskanalen lanserade programmet med ”Frågan om själen”. Den frågan togs inte alls upp och förblev således obesvarad.

Börje Peratt

Medvetandets Uppkomst (forskningsprojekt)
Tolv Sinnen
Succébo-Fröet till framgång

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Det här inlägget postades i Forskaren, Kungliga Vetenskapsakademin, Medvetandets Uppkomst, Sälen och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Medvetandets mysterium och frågan om själen

  1. Inger skriver:

    Med Christer Sturmark som moderator är det nog ganska givet vad det var för kunskapsnivå. Det luktar VoF.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s