Dan Larhammar – fejkdebatt på Kulturhuset Stadsteatern


Dan Larhammar som innehar den tredje högsta ordförandeposten i Kungliga Vetenskapsakademin (KVA) för sin publik bakom ljuset och uppträder på ett sätt som inte hedrar en vetenskapsman.

Larhammar har gjort sig känd för att utge sig som ”expert” och uttala sig vitt och brett inom områden där han varken har bildning eller erfarenhet. Nu när inte längre medier är så beredvilliga att släppa fram hans lekmannauppfattningar försöker han prångla ut dem i fejkdebatter.

Hösten 2017 arrangerade Larhammar en fejkdebatt om homeopati som helt dominerades av lekmän, fiender till naturmedicin. Praktiker, yrkesfolk och forskare med kompetens av homeopatisk medicin tilläts inte utrymme. Här representerar Larhammar och Kungliga Vetenskapsakademien ett pseudoskeptiskt propagandaspektakel.

Efter detta ovetenskapliga framträdande var vi några som skrev en debattartikel på VLT i början av 2018 . Några efterföljande repliker på VLT upplagda på: HK-länk.

Historien upprepades 28 mars då Forum/Debatt, Kulturhuset Stadsteaterns avdelning för debatt, diskussion och samtal. Med den förledande rubriken ”Alternativ-medicinens verkan och biverkan”.

I panelen: Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet
Maria Ahlsén, biokemist och leg. kostrådgivare.
Mats Lekander, professor i hälsopsykologi.
Modereras av Christer Sturmark som representerar antihumanism i Sverige bakom ett förvillande förbund.

OBS! ingen av dem har tagit hand om patienter eller jobbat som läkare inom sjukvården eller med alternativmedicin ändå ska de här sitta och döma ut den komplementära vården och raljera om sina uppfattningar av vitaminer, kosttillskott och vårdmetoder.

Rubriceringen av debatten är märklig och hade varit mer tillämplig om det stått ”Läkemedlens verkan och biverkan” .
Vetenskapliga artiklar rapporterar om hur läkemedelsindustrins produkter under de senaste åren orsakat skador och dödsfall på ett uppseendeväckande antal människor (i USA på tredje plats bland dödsorsaker) emedan naturmedicin enligt amerikanska studier inte har skadat eller dödat någon.

Fejkdebatt på Forum/Debatt, Kulturhuset Stadsteaterns – vid Sergels Torg den 28 mars

1. Så här formulerar Dan Larhammar mfl den första frågeställningen:

– Varför lockas så många av alternativmedicin, trots att dess effekter saknar vetenskapligt stöd?

KOMMENTAR: Larhammar avfärder här mängder av studier publicerade i ansenliga vetenskapliga skrifter såsom British Medical Journal som bekräftar alternativmedicinens positiva effekter på olika sjukdomar även kroniska sjukdomar och cancer.

Den amerikanska militären för fram att vi måste gå in i ett nytt paradigm.
”Nuvarande hälsovårdssystem är reaktivt och sjukdomsbaserat, med fokus på reduktion. Rådande system tjänar oss inte på ett bra sätt.”

2. Larhammars andra frågeställning:

– Industrin för preparat som påstås kunna förbättra hälsa eller träningseffekter har också vuxit sig stark och omsätter årligen flera miljarder kronor, trots att medlen ibland är direkt hälsovådliga.

KOMMENTAR:  Frågeställningen är retorisk och påståendet propagandistiskt. Fakta är att ingen hälsovåda rapporterats av vitamin eller näringstillskott: Länk1, Länk2. Larhammar har förföljt Erik Enby och kallar hans teorier stolliga. Säg det till delfinerna som praktiserar motsvarande metod som Enby och renar sin kropp med korallmineraler (Blue Planet 2 self-medicating dolphins).

Integrativ (alternativ) medicin har utprövats över lång tid inom amerikansk militär och man har kommit fram till att ett nytt hälsovårdande paradigm där integrativ medicin har en central betydelse. Även NATO har anammat budskapet.

Integrerad hälsa och helande (IH2) erbjuder en modell för holistisk vård som har potentiell stor fördel för militära organisationer. Integrative Health and Healing as the New NATO Health Care Paradigm for the Military

Larhammar baserar sitt tyckande utifrån en jävssituation då han är inblandad i Larhammar Consulting vars affärsidé är att bistå läkemedelsindustrin med att snabbare komma ut med sina produkter på marknaden. Internationella studier har klargjort att industrimedicinens produkter orsakar oändligt många fler skador och dödsfall än de flesta andra vanliga orsaker. I topp ligger hjärtåkommor, cancer och felförskrivning av läkemedelsprodukter.

Medicinsk felbehandling – den tredje ledande dödsorsaken i USA.”
Slarv med utskrifter av mediciner dödar 20 000 varje år i UK.”

Korruptionen är påtaglig
Några rubriker på artiklar i svensk press:
Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag | SvD LÄNK
1 200 läkare fick 20 000 kronor var från läkemedelsindustrin | LÄNK
Är läkarna köpta? 645 000 läkare i USA har fått dela på 3,4 miljarder dollar. 1800 läkare i Sverige delar på 55 miljoner.| Kommittén för mänskliga rättigheter LÄNK

Dan Larhammar citeras i ”Läkaren som vägrade ge upp” dokumentär om förföljelsen av Erik Enby (Producent Börje Peratt, 2016)

Sista striden är uppföljaren till Läkaren som vägrade ge upp.

3. Larhammars tredje frågeställning:

– Så varför vill vi ändå ha de här produkterna?

KOMMENTAR: Larhammar tar tillfälle att attackera C-vitamin och det skulle kunna ses som en attack på Erik Enbys metod. Påståendet om att Enbys metod skulle vara stollig går emot den omfattande studie som genomförts i USA. ”Vitamin C proven to cure over 30 major diseases”. Länk

Övergivna patienter som drabbats av sjukdom där sjukvården inte har motmedel söker andra lösningar. De flesta går inte på vad som helst utan undersöker vilka som anses kunna ge resultat. Larhammar med följe desavourerar dem som tankebefriade åsnor som saknar förmåga att kritiskt granska medicin. I själva verket är det tvärtom de har ifrågasatt läkemedelsindustriprodukternas livsfarliga biverkningar och sökt sig till mer hälsosamma lösningar. På detta sätt sprider sig den så kallade ”komplementära medicinens” alternativ. Mängden studier som bekräftar sådana insatser växer för varje dag. Likaså studier som bekräftar att det finns diagnosmetoder som kan förklara sjukdomar på annat sätt än inom den vedertagna sjukvården. Larhammar med följe förnekar sådana framsteg. Naturligtvis de har ju ett uppdrag.

4. Larhammars fjärde frågeställning:

– Vad kan medicinvetenskapen lära sig något av alternativmedicinen?

KOMMENTAR: Dålig svenska i formuleringen men vi förstår den nog. Problemet är att Larhammar har undergrävt sådan forskning i Sverige som skulle kunna ge svar på frågor om vilka naturmediciner och metoder som kan tänkas ge goda resultat. Donationer till alternativ medicin försnillas. Larhammar hade en viktig roll vid kapande av Zetterlingska fonden. Föreningen Vetenskap & Folkbildning bedrev genom Larhammars egen skyddsling och tillträdande ordförande Jesper Jerkert en för Osherdonationen undergrävande roll, Länk2. 43 miljoner försnillades och försvann spårlöst under Karolinska Institutets överinseende. Martin Ingvar ansvarig för Oshermedlen går fri från detta bedrägeri men har antytt sig som riskkapitalist. Mats Lekanders roll i detta borde också utredas då han samverkade med Martin Ingvar i att inte prestera annat än luft.

5. Larhammars/Lekanders femte frågeställning:

– Kan placebo förklara varför många patienter upplever att dessa behandlingsformer fungerar?

KOMMENTAR: Vid en diskussion med Ralf Sundberg, ordförande för Läkare för Integrativ medicin och själv homeopatiskeptiker, ställde jag frågan hur så många bönder ansett att de med framgång tillämpat homeopatisk medicin för sin boskap. Sundberg menade att det var frågan om placebo. Jag undrade då hur han kopplade det till att kossan inte visste om att hon fick någon medicin. Sundberg ansåg ändå att det var för att det fanns ett förtroendeförhållande mellan bonde och ko.  Vårdare vid safariparker i Afrika använder homeopatisk medicin mot infektion. De söver dock ned djuret först. Undrar över placebo här. Hur förklarar man det med den förekomsten av det nödvändiga förtroendet för att  orsaka en placeboeffekt? Naturligtvis är det inget annat än självbedrägeri, förvillande önsketankar eller ren pseudovetenskap.

REFLEKTION
Har Larhammars aktiviteter lett till en inskränkning av människors möjligheter att söka goda integrativa lösningar som kan ge ett mer hälsosamt liv och även rädda patienters liv? Det enkla svaret är ja, han har orsakat lidande och död. Sjukvården är den främsta frågan i opinionsmätningarna av valfrågor inför 2018 års val. Hur försvarar Socialdemokratin att man tagit initiativ till den skeptikerrörelse (Vetenskap och Folkbildning) som sedan 20 år gjort allt för att förhindra människors hälsofrihet och istället medverkat till att orsaka en hälsokris i landet. Mot denna bakgrund blir antihumanismens tentaklar om inte svåröverskådliga så svårsmälta. Hur långt in i samhällskroppen har de trängt? Och utifrån internationellt perspektiv så såg vi under svininfluensan att den har internationella krafter med läkemedelshydrans ekonomiska resurser att muta hela världen. Jag vill helst blunda för vad som kan komma.

Dan Larhammar förvillar mest i förvillardebatten

Jag vill också klargöra att jag inte tar ställning för någon alternativmedicin eller mot läkemedel. Jag har för lite kunskap om dessa områden. Däremot tar jag ställning för rätten att forska och bedriva vetenskap särskilt inom komplementär medicin och här kan det verka som att Lekander intar en mer öppen hållning än de andra.

Min artikel om intrycken från denna fejkdebatt: Kulturhuset Stadsteaterns Forum/Debatt plattform för propaganda

Börje Peratt

Andra relevanta artiklar:

Näthuliganismen missbrukar yttrandefriheten

Fullt möjligt förena tro och vetenskap https://www.svd.se/fullt-mojligt-forena-tro-och-vetenskap

Fel val av preses och ordförande, Vetenskapliga Akademin! https://www.vlt.se/artikel/fel-val-av-preses-och-ordforande-vetenskapliga-akademin

 

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i CSICOP, Kungliga Vetenskapsakademin, Pseudoskepticism, Skeptical About Skeptics, Vetenskap och Folkbildning, Vetenskapliga inkvisitionen och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dan Larhammar – fejkdebatt på Kulturhuset Stadsteatern

  1. Pingback: Kulturhuset Stadsteaterns Forum/Debatt plattform för propaganda. | Börje Peratt - Debatt

  2. Pingback: När sanningen stirrar i vitögat underlättar skygglapparna — Humanism & Kunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s