Återta Centern till sin ursprungliga vision!

Inför valet av en ny ordförande inom Centern efter Maud Olofsson kontaktade jag varje lokalorganisation i Sverige med ett mail som undrade över förslag till en då politiskt oerfaren kandidat.

Hon kunde möjligen vara lämplig för ungdomsförbundet och där få en chans att lära sig hur man kommunicerar inom ett parti som Centern med sina folkrörelsetraditioner.

Annie höjdes till skyarna av dem som såg henne som den nya frälsaren. Vid hennes första framträdande på ett rikskonvent glittrade det i ögonen på hennes supporters emedan de som sökte fragment av innehåll och substans blev alltmer förskräckta. I den eufori som utbröt kunde de sansade ena sig om att ”vi har fått en pratkvarn”, ”blå dunster”, ”kejsarens nya kläder”, ”hon har ju inget att komma med”.  Jo hon hade en ny riktning. Vi som har följt Centern under en lång tid kunde se uttalande som lade sig till höger om höger. Det var verkligen blå dunster, mörkblå. Hennes ”taförsigsamhet” var lika med -sköt dig själv och skit i andra. Långt från Gunnar Hedlunds:

”Vi bör eftersträva ett samhälle, som så långt möjligt ger alla människor lika möjligheter, lika stor del av vad tillvaron kan bjuda. Vi vill ha rättvisa. Vårt mål är då jämlikhet – så långt sådan är möjlig. Politiken skall vara jämlikhetspolitik, solidaritetspolitik.

Högerextremismens intåg i Centern

Timbros tankesmedja som Moderaterna övergivit, då Timbros alltmer högerextrema inriktning inte längre låg i linje med Reinfeldt-Borgs strategi, fick istället en ny kund, Centern.

Federley anvisade vägen också till den inre grupp av ungdomar som Lööf nu omgav sig med. I stort sett var det ungdomsförbundet som fick utarbeta den nya idépolitiska inriktningen som ansågs kontroversiell och extrem.

”Idéprogrammets framtagande var en del av det nyliberala maktövertagandet regisserat av CUF och Stureplanscentern under ledning av Hanna Wagenius (ungdomsförbundets ordförande), Johanna Jönsson, Per Ankersjö och Fredrick Federley. Den senare mentor åt Annie Lööf som hade sanktionerat upplägget.” (Staffan Svensson FB)

Centerns kärntrupp har, enligt före detta ordförande Olof Johansson, ”infiltrerats”  av Timbros tankesmedja som inte bara blivit samtalspartner utan också strateg. Den centrala maktsfären inom Centern frångick därmed den hitintills etablerade decentraliserade dialogen och uteslöt det traditionella utbytet med folkrörelsen. Istället satte man sig i knät på  icke demokratiskt vald ny makt i C som förespråkar ökade löneskillnader. Vi talar om yttersta högerflanken av tankesmedjor som eftersträvar fri marknad och konkurrens typ vilda västern, där utslagning av dem som inte räcker till slussas bort i en ”naturlig” socialdarwinistisk process. Utifrån det kan man förstå tanken om fri invandring. Alltfler blir konkurrensutsatta.

Migrationspolitikens motiv

Många har lyft på ögonbrynen och undrat över Centerns migrationspolitik. Ute i landet har folk flytt till SD och andra främlingsfientliga alternativ.

Läs gärna ”Sverige får inte bli ett avskräckande exempel”, Paula Neudings artikel som diskuterar två debattartiklar från folkpartister om volymerna i asylmottagandet och en om en ”existentiell kris för liberala ideal” på vänstersajten Dagens Arena.

Ett krasst motiv till fri invandring är att: de som inte klarar sig får överleva bäst de vill och befolka gator och tigga sig fram. Men vi får också guldkorn som kan öka omsättning och berika de redan rika. Jag har tagit upp detta i en artikel om Den omänskliga asylindustrin.

Konsekvensen av sådan politik står i rakt motsatsställning till Hedlunds

”Det är väsentligt att minska löne- och inkomstskillnaderna. Vi har format centerpolitiken till en pådrivande kraft för välfärd, jämlikhet, rättvisa.”

Internationell forskning visar också att Hedlunds tankar håller än idag. Ju mer vi delar desto mer vinner alla. Men då måste det finnas något att dela på. När vi nu har en ordförande med dubbla löner och som anser att andra unga ska nöja sig att få löner under existensminimum så förstår man att tankesättet närmar sig feodalismens slavsamhälle.

Antihumanismens inträde i Centern

Bland de ynglingar som fått makt inom Centern kommer fler från antihumanistiskt håll. Det har visat sig att deras Grindvakt är Staffan Danielsson som är moderator för politisk Centerdebatt på Facebook. Han kunde inte förstå att min artikel, om antihumanismen (ett etablerat begrepp för politisk filosofisk inriktning) , kunde publiceras på SvD. En artikel grundad på fakta som redogör för ursprung och spridning av en synnerligen otäck rörelse i Sverige. Danielsson förnekade kännedom om denna grupp men den har otvetydigt tagit sig in i Centern vilket bevisats genom responsen på en beteskrok-artikel publicerad på Danielssons forum. Resultatet av den presenterad här.

För tydlighetens skull ger jag kort en beskrivning av hur humanismen förvrängts.

Initiativet till den internationella skeptikerorganisationen CSI var Paul Kurtz amerikansk professor i filosofi. Hans budskap var materialism och att införa ateism som global religion. Till en början tog han det humanistiska manifestet från 1933 som utgångspunkt där man förordade tolerans och respekt men ville hålla isär trosuppfattningar från vetenskap, det som då benämndes sekulär humanism. Kurtz omvandlade det i senare manifest till ateism och kring 2010 kom hans dekretet om att ta bort sekulär och enbart kalla sig humanist med stort H. Därmed var kapningen fulländad.

Många tror idag att humanism är lika med ateism, intolerans och förföljelse av troende.

Men det är istället Nyateism och antihumanismen som ligger bakom sådana värderingar och metoder. För att förstå något om dem i Sverige så deltog Vetenskap och Folkbildning (VoF) i kampanjen för att massvaccinera befolkningen mot svininfluensa trots att man konstaterat att det inte var en pandemi och att vaccinet inte var säkerställt från svåra biverkningar. Istället gav VoF skampriset, ”Årets förvillare”, till den läkare och forskare som slog larm. Att hon fick rätt har inte gjort att VoF tagit tillbaka skampriset eller bett om ursäkt. Artikeln i Expressen: Annika Dahlqvist utsedd till årets förvillare är mycket belysande för hur VoF agerar och vilka tragiska effekter det kan få för enskilda läkare och forskare.

Wikipedia och artikel om Centerpartiet

Med wikipediaguerillan följer kompetens att bygga wikipediaartiklar och att ägna sig åt historierevisionism. Under rubriken Kända Centerpartister finner vi bara sådana som på inte sätt stöter sig med dagens C. Däremot en rad okända

Här saknas framstående Centerpartister som:

 • Gunnar Hedlund, f.d. partiledare (1949 – 1971) och inrikesminister
 • Karin Söder, f.d. partiledare (1985–1987) (Sveriges första kvinnliga partiledare) utrikesminister, socialminister
 • Börje Hörnlund, f.d. arbetsmarknadsminister
 • Olof Johansson f.d. partiledare (1987-1998) energiminister, miljöminister mm

Högerflanken

I oktober 2014 presenterade Timbro sin nya chef Karin Svanborg-Sjövalls som proklamerade:

”– Vår roll är att vara en högerflank. Jag tror att vi om något behöver radikaliseras.”

Bengt Olof Dikes artikel publicerad på SVT Opinion har rubriken Timbros nyliberalism förödande för borgerligheten.

Långtgående privatiseringar är inte, som Timbro tror, någon framkomlig lösning. Det ser vi exempelvis i järnvägstrafiken, inom taxi, delvis också i apoteksväsendet.

Teser om marknadsliberalism som Centern fört fram redan under Maud Olofsson och som jag och förre Centerministern Börje Hörnlund kritiserat i flera artiklar   ”Maud Olofssons politik en katastrof för Centern” . Problemet med dagens Centern är att man i princip har vridit 180 grader från sina ursprungliga rötter och värderingar till en inriktning som inte är gynnsam för Sverige eller dess befolkning. När det uppdagats tycker de som nu har tagit makten att alla som är emot denna nya inriktning ska lämna C.

Motiven till att kapa Centern är naturligtvis att det är Sveriges rikaste parti

När Centern i Januari 2014 fick all time low 3,1% utstötte Lööf: – ”Jag vägrar låta det ske!” och tog i från fötterna med en valbudget lika stor som Socialdemokraternas.

Centern spenderade mest-Lööfs röster kostade 37 gånger mer än Schymans.

Centern har idag blivit ett ihåligt flaggskepp av att söndra och härska. Det som är märkligt är att de som brukar fly sjunkande skepp nu istället håller sig kvar. Ja, man har inte gjort slut på skattkistan ännu.

Flera av dem som lämnat har gått till MP, andra har startat Landsbygdspartiet, några som Börje Hörnlund har hoppat av i vredesmod. Den förre ministern har kanske varit nuvarande Centerns störste kritiker och han har liksom jag sågat Lööf, ”Förre C-profilen: Lööf är den värsta höken”.

Jag anser att man ska göra allt för att återta partiet, bryta upp blocktänket och göra sig av med Alliansen. Då finns inte plats för den ideologi som idag styr C.

Börje Peratt

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Återta Centern till sin ursprungliga vision!

 1. Sven Davisson skriver:

  Min enkla och mycket berättigade fråga är – varför fortsätta bry sig om Centern? Numera finns det betydligt bättre alternativ. Låt Centern med med Annie och Federley i spetsen få fortsätta sin golgatavandring. Den svenska nyliberalismen är död, leve socialkonservatismen. Resten är en transportsträcka.

  • borjeperatt skriver:

   Wikipedia beskrivning är inte alls oäven:
   Socialkonservatism är en politisk åskådning som utvecklades ur konservatismen i slutet av 1800-talet. Anhängare till socialkonservatismen ansåg att samhället hade ett ansvar för att alla skulle få en dräglig levnadsstandard. Man menade att samhället bland annat skulle ta itu med farliga arbetsmiljöer och sjukdomar.[1]

   Tack Sven för din distinkta kommentar.

   … ses som föregångare till 1900-talets välfärdsstat.[1] Bismarcks socialkonservativa idéarv fick bland annat till konsekvens att Tyskland blev det första landet med ett allmänt pensionssystem.[3]

   Sedan blandar man ihop det med Nationalkonservatism vilket man kan undra över. Hur vi idag ställer oss till dessa – ismer tycks dock kräva en uppdatering och ett förtydligande så att ideologierna får en förankring i dagens politiska alltmer mångfassetterade klimat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s