Wikipedias uppgång och fall

wikipedia underattack

 

Petition för att åtgärda missförhållande på Wikipedia

Denna petition handlar att klargöra att det pågår ett organiserat och systematiskt undergrävande av informationen på Wikipedia. Manipulationen är ibland grov och tydlig men  också även försåtlig. Vadvärre är att de som idag sett till att bli administratörer kan stänga ute och blockera de som vill korrigera så att det blir korrekta uppgifter. Målet är att rätta till dessa missförhållanden. Genom att signa petitionen kan du bidra till att den får spridning. Den behöver 200 underskrifter.

Jag signerade just kampanjen: Wikipedia-guerilla destroying the free encyclopedia

ARTIKEL: Wikipedia Raise and Fall

Först i Internet sökningar; Sist i Tillförlitlighet
Ortomolekylär medicin News Service, 8 feb 2016

Översättning: Börje Peratt

Alla som använder Internet för att söka information är sannolikt förtrogna med Wikipedia. Wikipedia är ofta bland de första resultaten som dyker upp på frågor som ”Vilken är befolkningen i Kazakstan?” eller ”Hur många franska högtalare finns i USA?” På frågor som dessa, med liten eller ingen kommersiell påverkan, och inga vetenskapliga eller politiska kontroverser kring dem,  erbjuder Wikipedia ibland anständiga svar.

Men ställ frågor om naturlig läkning eller alternativ medicin och svaren blir helt skeva till förmån för läkemedelsindustrins mediciner. Naturligtvis är Big Pharma en av dem som är villiga att betala för att styra informationsflödet. Dessa [wikipedia]artiklar är inte identifierade som reklam eller propaganda.

Fenomenet är dock inte begränsat till hälsofrågor. ..

Wikipedias trovärdighet bland seriösa forskare har alltid varit mycket låg. Det är knappast förvånande att collegeprofessorer över hela linjen avfärdar citat från Wikipedia i elevernas uppsatser.

För flera år sedan, rapporterade New York Times att Middlebury College hade förbjudit Wikipedia referenser: http://www.nytimes.com/2007/02/21/education/21wikipedia.html?_r=0

En lista med länkar till artiklar om skolor och högskolor som förbjuder Wikipedia för opålitlighet: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schools_and_colleges_banned_WP_in_2007-2008

Är det inte ironiskt att en post på Wikipedia. . . och information om ortomolekylära läkare Robert F. Cathcart, MD, har strukits? 

Andra näringsläkare har också fått yxan på Wikipedia: http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v06n18.shtml

Denna författare och många andra som verkar inom områden som rör alternativ medicin och naturlig läkning har upplevt Wikipedias partiskhet personligen. Trots deras väldokumenterade bidrag, med referenser till seriösa vetenskapliga artiklar, har de sett  dem radikalt förändrade och raderade av anonyma ”redigerare” och sedan blivit förbjudna att göra ytterligare redigering eller komma med bidrag. Detta är omöjligt att förena med ett fritt flöde av information.

Och det kan verifieras. På Wikipedia, är all tidigare redigeringshistorik av sidan sparad. Redigeringar kan ses genom att klicka på en flik på den aktuella sidan som heter ”Visa historik” rätt nära toppen av sidan. Det visar också namnet på den person som gör redigera om han var inloggad. Varje sida har sin egen historik kopplad till sig, och som kan ses.

Det tog inte lång tid för företags-Amerika att vakna upp till det faktum att Internet var en kraftfull och demokratisk källa till information, och ett stort antal användare använde den för att undersöka frågor som inte togs upp av reklamfinansierade massmedia. När människor blivit mer och mer Internetvana för sådan information,  växte Wikipedia som en löpeld.

Till en början var det intressant att se det ocensurerade informationsflödet genom webbplatsen, och även bidra till det. När företags-Amerika insåg att Wikipedia, och liknande platser, spred information som de hade noggrant och grundligt undertryckt i media, tvingades man att korrigera denna brist. Snart började Wikipedia poster om naturlig läkning, holistisk medicin och andra ämnen likna propaganda från Monsanto, eller Merck, eller NIH. Medverkande är tänkt att vara anonyma, ”frivilliga” redaktörer som ska vara både anonyma och neutrala. Men det blev tydligt att för vissa känsliga ämnen, var så långt ifrån fallet.

Tillägg till artiklar på Wikipedia som gick mot företagsledningen redigerades snabbt bort, och ersattes av företagsvänliga reklamtexter. Författare som postat avvikande material har förbjudits av de förespeglande neutrala och objektiva redaktörerna, och dessa har återställt till den gamla sämre texten, likställt med censur.

Wikipedias ”way or the highway”

Wikipedias grundare hånade en petition från 8000 personer som önskade en mer robust diskussion om alternativ medicin, och sade bland annat:

”Nej, ni måste skämta! Varje enskild person som undertecknat detta upprop måste gå tillbaka för att kontrollera sina antagande och tänka skarpare om vad det innebär att vara ärlig, saklig, sanningsenlig. Vad vi inte kommer att göra är låtsas att arbetet med galna charlataner som motsvarar ”sann vetenskaplig diskurs”. Det är det inte. ” http://www.businessinsider.com/jimmy-wales-petition-response-2014-3

Andra kommenterar oetiskt användning av Wikipedia och undertryckande av reportage: http://thenextweb.com/insider/2012/10/13/wikipedias-dark-side/#gref

Här finns många exempel på Wikipedias partiskhet och hyckleri: http://drleonardcoldwell.com/2015/03/24/total-hypocrisy-wikipedia-sues-nsa-while-censoring-truth-and-promoting-corporate-propaganda/

Läsares responser för att betygsätta en Wikipedia sida om huruvida den var ”pålitlig”, ”mål”, ”komplett” eller ”välskriven.” En ”Betygsätt denna sida” undersökningsbox som skulle finnas längst ner på varje sida. Detta alternativ verkar ha tagits bort. http://orthomolecular.org/resources/omns/v07n06.shtml

Läs hela artikeln på engelska LÄNK

KOMMENTAR:

Wikipedia under attack. Man kan fråga sig hur mycket Wikipedia ligger under attack utifrån och hur mycket som styrs av grundarna. I Sverige har Vetenskap & Folkbildning organiserat en åsiktspolis på Wikipedia där David ”Spito” Eskilsson m fl nicknames som Tournesol, har en dominerande roll.

Torbjörn Sassersson har dragit igång Vetapedia för att erbjuda ett alternativ till Wikipedia i Sverige.

Börje Peratt

Jag har dragit igång Vetamera

Facebookgrupp Wikipedia under attack

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Wikipedia och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Wikipedias uppgång och fall

  1. Pingback: Himlen finns på riktigt – Heaven is for real | Medvetandets Uppkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s