Cajsa Lisa Anderson – ”Ett hårt slag i huvudet.”

Cajsa Lisa Anderson, Post Doc på Göteborgs Universitet och anknuten till Vetenskapsrådet har citerats i en kommentar till artikeln om ”Borrelia i Reimerland”. Cajsa Lisa har nu polisanmält detta. Läs nedan och döm själv:

KOMMENTAREN:

Fick mig tillskickad en kommentar från en annan blogg eller ett forum som jag tycker visar en sida av en skeptikers psykopatiska läggning. Skribenten heter Cajsa Lisa Anderson. Inlägget är riktat mot människor som diskuterar konsekvenserna av den borreliainfektion de drabbats av. Lägg märke till den arroganta och ickeempatiska tonen så typisk för så kallade skeptiker som naturligtvis är pseudoskeptiker.

Cajsa Lisa Anderson (Göteborg):

”-Som vi har sagt här så många gånger tidigare – Det är tragiskt med alla dessa lidande människor som måste rensa tänderna pga förgiftning, därefter flytta ut i skogen för att komma undan strålning och till sist får kronisk borrelia. I kampen med att få godkänt sin påhittade diagnos så missar vi de verkliga diagnoserna. Som depression. Panikångest. ADHD. Värk i kroppen för att man inte går ur sängen. Konstiga kroppsliga reaktioner pga märkliga dieter. Självklart måste de här människorna få hjälp (för de är ju faktiskt sjuka). Men inte genom nya påhittade diagnoser som täcker in allt obehag man kan tänka sig, utan genom psykiatri, KBT etc. Hjälp att byta jobb kanske. Tvångsmatning. Antidepressiva mediciner. Ett hårt slag i huvudet.

Cajsa Lisa Anderson fortsätter

”-Det kan dock bli fullt på psykakuterna om medlet blir populärt… Psykotiskt maniska patienter som måste tas in på tvångsvård. Men det är ju bra, då har vi diagnostiserat dem som är bipolära snarare än fästingapatiska. Jag kanske skall lägga till ”naturligt litium med aloe vera” i mitt utbud.”

Jo Cajsa Lisa skrattar åt människor som är sjuka och driver med deras plågor. Sedan spelar det ingen roll hur välutbildad man är om hjärtat är iskallt. (Slut Kommentar)

Jag skickade ett personligt meddelande nedan som Cajsa inte svarade på förrän 10 dagar senare. Min artikel var ”ongoing” och jag fann det inte rimligt att avvakta hennes svar. När det sedan kommer är det naturligtvis baserat på indignation. Samtidigt säger hon sig stå för det hon skrivit men ogillar således att bli bemött. Hon kan ge dem hon hoppar på olika diagnoser av psykisk sjukdom och jag kallar hennes kommentar ”psykopatisk läggning”, således något mildare.

Konversationen startade den 13 augusti 15:04 från Börje Peratt

Hej Cajsa Lisa. Jag håller på och samlar texter från forum för att lägga i en bok om ”skeptics” retorik och undrar om du står för nedanstående och om det är något du vill tillägga:

/Hälsning B

22 aug 23:57 svararCajsa Lisa Anderson

Dessvärre Börje så har du (och den som skickade dig dessa lösryckta citat från facebook) missuppfattat vad citaten handlade om och i vilket sammanhang de ingick. Speciellt det andra citatet bli fullständigt obegripligt utan övriga kommentarer i facebook-tråden. Min gissning är att detta bara är ett par av kanske 10 inlägg av mig i en lång tråd, och de utvalda citaten följer inte på varandra. Jag står fullständigt för citaten. Jag har däremot inget intresse av att hamna i en diskussion med dig om ”skeptiker-retorik” eller ”kronisk borrelia”, varken privat eller offentligt. Dina åsikter om mig som psykopatisk pseudoskeptiker etc, som du uttrycker i ett kommentarsfält på din blogg tillsammans med tydliga personuppgifter, grundar sig om jag förstått det rätt endast på dessa citat. Du har en dålig vana att uttrycka dig ”slarvigt” om personer vars åsikter du inte gillar Börje. Jag har därför polisanmält dig. /Cajsa

MITT SVAR TILL CAJSA:

”Din text är din. Den står för det den står för. Och det är ett psykopatliknande uttryck. Dialog är en sak. Dina kränkningar en annan…”

Beklagar Cajsa Lisa men ditt sätt att angripa sjuka som du bevisligen varken har undersökt diagnostiserat med vedertagen medicinsk teknik eller sannolikt inte ens träffat är per definition pseudoskeptisk.

”Ordet pseudoskeptiker syftar på en person som driver ett osunt skeptiskt tänkande, som har inget att göra med ett utforskande sinnelag, öppenhet och vetenskaplighet.”

Cajsa skriver : ”Jag har däremot inget intresse av att hamna i en diskussion med dig om ”skeptiker-retorik” eller ”kronisk borrelia”, varken privat eller offentligt.”
Om Cajsa nu har polisanmält kommentaren hur ska vi då kunna undvika diskussion.

Sättet Cajsa beskriver dessa människor på ger belägg för en ”skeptikers psykopatiska läggning”. Cajsas egen skrämselretorik och hot med polisanmälan när hennes egna ord schavotterar vittnar också om en maktmänniskas ”rule by fear”. En sådan personlighet i arbetsledande ställning är oftast en katastrof.

B

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Pseudoskepticism, Pseudovetenskap och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Cajsa Lisa Anderson – ”Ett hårt slag i huvudet.”

 1. besell skriver:

  Mycket bra att du lyfter fram detta i ljuset. Dom vet att deras beteende inte är rumsrent och försöker skrämma dig till tystnad. Vi borreliadrabbade som svikits av Svensk vård tycker det räcker med hälsoproblem och en okunnig vård när sen sådana som hon ger sig på sjuka människor är så vidrigt att det inte går att beskriva i ord.
  Skämmas bör hon och hennes gelikar göra!!!

  • borjeperatt skriver:

   Skämmas kan man bara göra om man har empati och förmåga till samvete och medkänsla. Nej här är det istället fråga om att försvara sig och beskylla andra för de fel man själv begår. Jag säger det återigen denna typ av människa ska identifieras så att man vet vad man har att göra med.

   • Diana skriver:

    Börje, polisanmäl henne! .. hennes psykopat kommentar om att slå svårt sjuka människor i huvudet är nog för att sätta dit häxan så hårt det bara går.. inte resonera med psykopater, det är ingen ide! Tack för dina inlägg om de borrelia sjukas svåra kamp, uppskattar dem mycket!!

   • borjeperatt skriver:

    Diana, den som utsatts för kommentaren om våld mot huvudet ska i så fall göra anmälan.

    Jag håller med dig om att det inte är någon idé att resonera med människor som visar upp den läggning som illustreras av artikeln. Däremot ska de tydliggöras.

    Jag har skrivit flera artiklar om denna typ av angrepp och kränkningar i ganska många sammanhang.

    Till och med tagit initiativ till en förening Humanism & Kunskap för att samla dem som tröttnat och uppmuntra dem som utsatts till att det finns motkraft.

    Ta gärna del av några av artiklarna. Den sista länken särskilt då den beskriver profilen hos den med psykopatläggning.

    Näthat – Ta konflikten eller fly
    Näthuliganismen missbrukar yttrandefriheten.
    Antihumanisterna kränker den fria tanken.
    Antihumanisternas fientliga profil.
    I denna artikel beskrivs just den typen av profil som artikeln ovan handlar om. Sedan är det också på det sättet att polisanmälningar ska vara relevanta i annat fall kan det slå tillbaka. I Cajsa-Lisas fall innebar hennes hot att jag lade ut en artikel. /Börje

  • C Olsson skriver:

   Om denna kvinna nu vill ”byta ut” den nuvarande behandlingen för kronisk borrelia (dvs, sen/stadium 3-borrelia) vilken är 3 veckor oral behandling enligt den svenska behandlingsrekommendationen mot någon ”annan behandling”, så kanske det skulle ha varit bättre om hon hade kontaktat Läkemedelsverket direkt med sina ”förslag”. Jag vill dock påpeka att dom personer som jag har talat med på Läkemedelsverket VET vad kronisk borrelia står för. Detta är alltså är något som även svenska läkare både diagnosticerar och behandlar. Jag får faktiskt intrycket att att denna kvinna tycks ”ha inspirerats” av någon annan okunnig ”internet-kritiker” och ”glömt” att ta reda på rätt fakta först, och då främst gällande vad begreppet/diagnosen kronisk borrelia faktiskt står för.

   • borjeperatt skriver:

    C Olsson, jag gissar att du referera till Reimer som okunnig ”internet-kritiker”.

    Jag har själv gjort lite efterforskning och får följande från en läkarkollega med avsevärt högre position och kompetens än Reimer:

    ”… visste inte att Reimer avfärdat diagnosen ”kronisk borrelia”. Det är emellertid sedan 25 år en etablerad diagnos, och är ju själva anledningen till att man alls skall behandla borrelia-infektioner med penicillin. Annars vore det ju ingen mening med sådan behandling …”

    Denna läkare fortsätter:

    ”Märkligt nog hittar jag honom (Mats Reimer) inte i Läkarmatrikeln.”

    Mats Reimer anlitas av Dagens Medicin. De går ut med att vara kanalen för medicinsk information till yrkesverksamma inom medicin och vård. Dags att förklara dem för vad de är. Vilseledande och inkompetenta.

    BP

 2. Pingback: Tvångsmatning. Antidepressiva mediciner. Ett hårt slag i huvudet. | Borreliabloggen

 3. Wilda skriver:

  Den som uttrycker sig så okunnigt och empatilöst som denna Cajsa Lisa dömer endast sig själv i längden. För även hon kommer drabbas av sjukdomar förr eller senare med tanke på hur våra livsbetingelser ser ut och hur vi behandlar maten idag.
  Och om hon skulle polisanmäla dig Börje, skulle det endast slå tillbaka på henne själv med tanke på hur hon uttryckt sig mot sina medmänniskor, men då är det bara att göra en motanmälan

  Vet inte om ni sett denna sida ni som lider av borrelia som kanske kan vara er till hjälp http://botaborrelia.wordpress.com/2012/01/10/bota-borrelia-symptomlistan-fran-svenska-borrelia-tbe-foreningen/

  För allas vår skull, så måste detta förändras. Det är vettig ekonomi och det är vettig vård och det är att bevisa existensen av människovärdet i vårt land.
  Svenska medborgare måste få vård i sitt eget land och jämställas med andra patienter.
  De är inte inbillningssjuka.
  Det behövs en ”win-win” situation.
  Om bara någon tar chansen och greppar det.

  Journalisterna vågar inte öppna den Pandoras box som diagnosen KroniskBorrelia Stadie III är. Både i Sverige och USA. Läkare i USA blir mordhotade och de kan bli av med sina legitimationer om de behandlar patienter för Borrelia på annat sätt än de officiella riktlinjerna som betalats för av försäkringsbolagen och läkemedelsbolagen

  • borjeperatt skriver:

   Wilda,
   Jag har själv gjort lite efterforskning och får följande från en läkarkollega med avsevärt högre position och kompetens än både C-L Andersson och Mats Reimer som ju driver kampanjen mot borreliaoffer (man kan undra varför?):

   ”… visste inte att Reimer avfärdat diagnosen ”kronisk borrelia”. Det är emellertid sedan 25 år en etablerad diagnos, och är ju själva anledningen till att man alls skall behandla borrelia-infektioner med penicillin. Annars vore det ju ingen mening med sådan behandling …”

   Denna läkare fortsätter:

   ”Märkligt nog hittar jag honom (Mats Reimer) inte i Läkarmatrikeln.”

   Mats Reimer anlitas av Dagens Medicin. De går ut med att vara kanalen för medicinsk information till yrkesverksamma inom medicin och vård. Dags att förklara dem för vad de är. Vilseledande och inkompetenta.

   BP

  • C Olsson skriver:

   Wilda, jag tror inte att att detta har något med försäkringsbolag och riktlinjer att göra, utan det finns en del personer som helt enkelt är okunniga om vad dom faktiskt säger när dom använder begreppet kronisk borrelia (och detta gäller nog tyvärr båda sidor i denna debatt). Läs svaret från läkaren som Börje postat några klipp från en gång till, så förstår du kanske? Man ”förnekar” ju inte alls stadium 3-borrelia (varken i Sverige eller i USA, mig veterligen), utan man ”förnekar” att borreliainfektionen kan kvarstå EFTER behandling (vilket en del personer alltså ”har fått för sig” att begreppet/diagnosen kronisk borrelia står för).

   • Wilda skriver:

    C Olsson. Detta råder det ju olika uppfattningar om, de som drabbas upplever inte att läkare av olika skäl tar dem på allvar här i Sverige så de måste åka till Åland och Tyskland för att få adekvat hjälp.

    Det här går att läsa inne på länken som jag hänvisade till högre upp av en nära anhörig som blivit drabbad:

    Klicka för att komma åt Informationsfolder%202009.pdf

    ”Borreliaföreningen har just nu ca 400 medlemmar av vilka de flesta har kronisk borrelia, men det är fortfarande en liten del av det verkliga antalet drabbade. Bedömningar från Tyskland säger att omkring 10 % av borreliafallen övergår till kronisk borrelia. Om vi antar 10 % skulle det innebära ca 1000 nya fall i Sverige varje år, och om vi antar genomsnittligt tio års sjukdomstid, skulle det finnas ca 10 000 svenskar som nu är sjuka i kronisk borrelia, men det är givetvis en mycket osäker spekulation. Flertalet av dessa vet ännu inte att orsaken till deras sjukdom är borrelia.”

   • C Olsson skriver:

    Wilda, infon du gav oss/mig är (som det verkar i mina ögon) baserad på en felaktig tolkning av vad begreppet/diagnosen kronisk borrelia står för. Enligt dom Tyska mer pålästa läkarna själva (detta skriver dom i sina egna riktlinjer), så botas ca 50% av fallen som får diagnosen kronisk borrelia med standardbehandling. Jag tror att väldigt många kan bli lite vilseledda av den infon som du nu gav mig/oss.

    Och, förövrigt så behöver du inte alls ”upplysa mig” om ”problemet”. Jag har ju jobbat med detta i många år nu. 🙂 Jag lider själv av långvarig (dvs, kronisk) borrelia ihop med primär immunbrist (= långvarig behandling).

    Och, jag själv rekommenderar nog inte Åland, förutom att dom kanske har några lite bättre borreliatest.

   • borjeperatt skriver:

    C Olsson, okunnig i ämnet är jag men har fått lite mer kunskap om komplexiteten. Dock anar jag att det föreligger en terminologisk problematik. En kronisk sjukdom är per definition obotlig. Dvs enligt rådande skolmedicinsk naturvetenskaplig kunskap och förmåga går den inte att stoppa. Skulle det vara om du säger att den kan botas med traditionell behandling så är ju diagnosbegreppet tvivelaktigt och borde ersättas. Om borrelia kan leda till borreliaartrit och orsaka kroniska sjukdomar såsom irreversibel lungfibros så är det mer korrekt att använda ”kronisk borrelia” för dylika konsekvenser. /Börje

   • C Olsson skriver:

    Wilda, du skriver också: ”Det här går att läsa inne på länken som jag hänvisade till högre upp av en nära anhörig som blivit drabbad”

    Jag har nu läst lite på den länken, och jag ser (tyvärr) många faktafel. Bland annat detta:

    ”3-6 personer om dagen får den allvarliga neuroborreliosen, eller ”Kronisk Borrelia””

    Jag måste nog påpeka ganska så bestämt att det är ett felaktigt uttalande!!! Neuroborrelios är i dom allra flesta fall INTE någon ”kronisk borrelia”, utan ISTÄLLET en tidig, stadium 2-infektion.

    Och, nu lämnar jag denna debatt, för jag är INTE här för att lära ut rätt fakta och vad olika medicinska begrepp betyder, utan rätt fakta osv går att hitta i info och riktlinjer som är skrivna av dom mer pålästa Europeiska läkarna själva!

   • borjeperatt skriver:

    Vi får hoppas att Smittskyddsinstitutet kommer med en trovärdig rapport om borrelia och de olika faserna.

    Det är intressant att ta del av kommentarer som har ambitionen att diskutera just komplexiteten i diagnos, konsekvenser och eventuell statistik för insjuknade. Givet mörkertalet kan man nog inte avfärda eller ge stöd för påståenden om antalet insjuknade. Som vanligt blir det ett antagande. Till vilket värde kan man då tycka.

    Ett annat fenomen är hur en förening som kallar sig Vetenskap och Folkbildning drar till sig ett så märkligt urval av befolkningen. Man skulle kunna tro att de flesta smittats av psykopatbakterie eller tagit antiempativaccin. Frågan där är således hur miljö, arv, smitta, medicinska insatser och följdsjukdom blandas till dessa tragiska uttryck.

   • C Olsson skriver:

    Börje skriver: ”Dock anar jag att det föreligger en terminologisk problematik. En kronisk sjukdom är per definition obotlig.”

    En akut infektion = en tidig infektion, en kronisk infektion = en långvarig infektion.

    Krångligare än så är det faktiskt inte. 🙂

   • borjeperatt skriver:

    C Olsson, jo det blir otydligt. För människor i allmänhet är kronisk lika med obotlig. Långvarig infektion som botas visar sig då inte vara kronisk utan just bara en långvarig svårbehandlad infektion. Det blir ännu krångligare om en infektion leder till kronisk sjukdom, irreversibelt handikapp osv.

 4. Wilda skriver:

  Jag undrar också vilken medicinsk utbildning han har och varifrån han fått den, i så fall?!
  Mats Reimer tror inte hypo 2 (när sköldkörteln producerar för lite hormoner) existerar heller. Och det kan jag och många med mig skriva under på att det gör! Han är ju även med och lanserar ADHD-medicin som är rena amfetaminpreparat till barn och är en ivrig vaccinationsförespråkare.

  Och om läkare blir mordhotade när de vill bota på alternativa vägar så är det riktigt illa, och det ser då verkligen illa ut för läkemedelsföretagen för vilka annars har intressen av att vi är sjuka?

  Vad som slagit mig är att borrelia blivit så vanligt de sista åren, är det någon som har någon teori om det?

 5. besell skriver:

  http://borreliablogg.wordpress.com/2013/09/04/kronisk-borrelia-och-langre-behandling/

  Vår slutsats är att skeptiker, eller snarare pseudoskeptiker som vinklar vetenskapen så det passar deras agenda, inte bör ägna sig åt att försöka diagnostisera sjukdomar och förfölja läkare som hjälper sina patienter, utan hålla sig till sånt de kan tänkas ha lite kunskap om, som förtjänar verklig skepsis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s