KIs internutredning mörkar tjuv och rackarspel?

Karolinska Institutets internutredningar tycks vara detsamma som ”hur ska vi nu mörka det här?” Ja först kanske man försöker släta över vart försvunna donationer tagit vägen. Men de återkommande bedrägerierna visar att detta är en trend som upprätthålls av karaktärsbrist och tjuvmentalitet.

Det har förekommit ett stort antal tveksamheter kring forskares etiska uppträdande, och hantering av donationer och skattemedel. När det uppdagas brister och kritik som kräver utredning anstränger sig KI om att få till en internutredning. Det leder oftast till frikännande och att man slätar över eller snarare mörkar det som hänt.

Att man internt utreder plagiat och eventuella omständigheter som är av rent medicinsk natur är väl mer eller mindre nödvändigt då det krävs sådan fackkunskap. Men uppenbar risk för grov brottslighet ska utredas externt i en oberoende revision. Hur kan KI ständigt komma undan detta jäv? Och hur slipper grov brottslighet genom maskorna?

Torbjörn Sassersson genomförde (2011-2013) en omfattande journalistisk granskning av Karolinska Institutets förskingring av Osher-donationen på 43 miljoner kr och Martin Ingvars roll i detta. Länk1. Sassersson visade på hur illa det blev då KI gjorde en ”internutredning” på en uppenbar kriminalitet begången av egna anställda. Länk2.

Man kan också undra vad som hände med Märtha Philipsons donation till Karolinska på 100 miljoner. Den skulle gå ut på att främja vetenskaplig forskning vid Karolinska Institutet om sjukdomar hos barn; företrädesvis cancer, att lämna understöd till familjer med barn, som drabbats av cancer. Vi anar att KI inte har haft några större framgångar i detta eftersom man misslyckats med målen. En inte alltför djärv slutsats av all denna forskning innebär att man prioriterat insatser som kräver väldigt dyra läkemedelsprodukter.

Däremot har undergrävande insatser gjorts mot alternativa/komplementära metoder med avsevärt billigare näringstillskott och naturmedicin. Och här har också Cancerfonden ställt upp på jakten på Dr Erik Enby. Han har kommit på att naturmedel; vitaminer och mineraler kan ha en omvälvande effekt för blodet som i sin tur medverkar till att även mycket sjuka personer blir friska. Detta annorlunda synsätt gör ju att forskning för miljoner kan visa sig gå åt om inte fel håll så åt ett lönlöst håll.


Mängden läkare och sjukvårdspersonal som offrats på KI-läkemedelsbolagen-Cancerfondens gemensamma altare vet jag inte men det är många.

Nu står då Martin Ingvar inför ännu en, som många betraktar det som stöld av allmänna medel och ett i grunden omoraliskt beteende. Oddsen för att han frias är rätt goda. Och man undrar till vilken högre nivå han nu sparkas. Tidigare var det ansvar för donationer (!!!???) Nu måste det väl då bli ansvar för forskningsresultaten och rätten att få sno åt sig patent som skattemedel betalat.

Börje Peratt

Donera gärna till Filmprojektet ”Justitiemordet”

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Alternativ Medicin, karolinska institutet, revision och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s