TV 3´s nya serie Trolljägarna om näthat

Trolljägarna_bild
Avsnitt 1.

”i Trolljägarna ger sig Robert Aschberg ut i den vildmark som är internet för att jaga fatt på anonyma nättroll som gör livet till ett helvete för sina offer”

Med den programförklaringen förväntar man sig ett smaskigt avslöjande av någon som sitter bakom sin dator och i anonymitetens skydd förtalar och kränker oskyldiga.

Så blev det också längre fram i programmet men man startar med en som inte döljer varken namn (Alexander Hult) eller ansikte och i videoinlägg på Youtube öppet spyr ut sin aversion mot andra människor i bloggen ”Hult hatar”.
Hult_HatarHULT HATAR GUSTAV BJÖRKLUND GÖR DET IGEN

En kille i 20-års åldern sitter framför en videokamera och häcklar och svär över sina offer. Det är näthat men han är inget anonymt nättroll.

Hult_Hatar_ansikteEn slags näthuliganism absolut men jag har sett andra utföra värre kränkningar och fått några av samhällets kulturbärares stöd. Att killen saknar journalistisk och vetenskaplig metod och etik är han inte ensam om.

Alexander Hults förvirrade förtal av en våldtagen tjej vittnar inte bara om en bristande klarsynthet och brist på empati utan även en vrede som fått honom att tappa verklighetsförankring. Ska man lägga en moralisk värdering så blir det väl att han har 30.000 gillande på sin blogg. Det är knappast hans fel. Men det säger något om samhällsklimatet. Eller?

Alexander får intelligent svar
Det som man inte tar upp i Trolljägarna är att Alexander Hult får svar på tal av en Gustav Björklund som också i en youtubevideo med satirens konstgrepp raljerar över Hult. Det copy cat inlägget är skickligt gjort och i alla sin enkelhet lyckas Gustav tillintetgöra Alexander och även be om ursäkt för sitt eget tilltag att attackera Hult. Det blir som ett sorgligt uppvaknande även för Gustav. Videoinlägg till Hult hatar från Gustav Björklund.

Övriga avslöjande i Aschberg programmet handlade om just nättroll. De som anonymt häver ur sig åtalbara kränkningar och rena mordhot.

Naturligtvis skrämmer programmet fram trollen som ylar och protesterar mot Aschbergs grepp. Som vi vet så spricker dessa troll i solen och vi får nu mer av den varan när vi närmar oss sommaren.

En analys av dem som står för hot- och hatinlägg på nätet tydliggör en profil.

 • Näthataren klarar inte av att uppmärksamma eller identifiera sig med andras känslor och behov.
  – Näthataren har dålig självinsikt och oförmåga att hantera kritik.
  – Näthataren tål inte oliktänkande och anser sig stå över andra och deras värld.
  – Näthataren är arrogant i sitt beteende, i sina attityder och i sina omdömen om andra.
  – Näthataren är avundsjuk på andra och omvandlar det till att störa och förstöra för dem som har det man själv saknar.
  – Näthataren vägrar acceptera oönskade fakta och kallar andra för lögnare och bedragare.
  – Näthatare har ett behov av att förminska andra, deras relationer och vad de gör. Man kan säga att Jantelagen präglar näthataren.

De som Aschberg avslöjade blev nog rejält omskakade och några släckte ned sina bloggar. Men frågan är om de slutar. Somliga tycks så djupt nedgrävda i sitt självhat att de måste ge sig på andra för att överleva. Det blir som en drog.

Frågan är vad samhället kan göra. Det satt människor och funderade på att ta saken i egna händer eller att bilda en privat kår som tar sig an slöddret. Jo sådana kommentarer kan vi läsa dagen efter programmet. Liksom de anonyma troll som idag försvarar sina likar och ylar om hemfridsbrott för att Aschberg knackar på hos dem.

”En knack på dörren får dessa ynkedomar att ligga och skaka i sina hålor.”

Det skulle vara intressant om denne Aschberg vågar göra ett program om det organiserade näthatet via Vetenskap och Folkbildning (VoF) och antihumanisterna. Eller om SVT skulle kunna göra det i något av sina samhällsundersökande program. Och varför undersöker man inte Sveriges största trollfabrik VoF med Gesus och andra nicknames som ägnar sig åt förföljelse av oliktänkande? Nävisst ja Aschberg fick ju pris av dem.

Börje Peratt

Några länkar
Redan de gamla grekerna: Den godes framtidstro och den usles hopplöshet
Näthuliganismen missbrukar yttrandefriheten LÄNK

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Antihumanister och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till TV 3´s nya serie Trolljägarna om näthat

 1. Jonas K skriver:

  Aschberg brukar ju stå bakom bra produktioner, det var nog därför han blev utsedd till Årets Folkbildare av Föreningen Vetenskap och Folkbildning för några år sedan.

 2. Aa skriver:

  Förutom Gesus, vilka skeptiska nättroll står på listan som du gärna skulle avslöja?

 3. Humann skriver:

  Som jag förstår det menar man med nättroll inte alla anonyma utan dem som skriver elakt om andra bakom sin anonymitet?

 4. zeke skriver:

  Exponenering av trolljägarna , se http://www.trolljägarna.se
  Att aschberg ej exponerar VoF är för de förmodligen får mkt EXPO stålar som alla andra rörelser/partier osv. Man styr alla kontrollerade oppositioner och viktiga rörelser själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s