Har CSI ”skeptikerna” förlorat? #1

Har CSICOP förlorat trettioåriga kriget? är en artikel av Guy Lyon Playfair. Återpublicerad från hemsidan för Skeptisk om Skeptiker (skeptical About Skeptics) och översatt av Börje Peratt Utforskare.

Del 1 – Födelse av en motrörelse till [pseudo]skeptikerna
Part 1 – Birth of a Movement

”Jag har kommit till slutsatsen att Paul Kurtz inte helt delar
min uppfattning [om syfte tillvägagångssätt och mål], däribland att göra en objektiv [saklig] undersökning innan man dömer.”

– Marcello Truzzi

CSICOP (Kommittén för vetenskaplig undersökning av kraven för paranormala) tillkom på 1976 års konvent för American Humanist Association (AHA) som hölls i Buffalo, NY, från 30 april – 2 maj. Dess två huvudansvariga var, professorerna Marcello Truzzi (sociologi, Eastern Michigan University) och Paul Kurtz (filosofi, State University of New York). De var båda hårda skeptiker med goda meriter som aktivister mot den snabba spridningen av intresse för ockulta och paranormala ämnen som ägde rum i början av 1970-talet efter publiceringen av Colin Wilsons storsäljare The Occult (1971) och Uri Gellers dramatiska framträdande på scenen.

År 1972 hade Truzzi börjat publicera oregelbundna nyhetsbrev, Explora, omdöpta till The Zetetic 1974, och året därpå meddelade han bildandet av ”Resurser för den vetenskapliga utvärderingen av Paranormal” (RSEP).

”Jag kom aldrig riktigt igång efter tillkännagivandet”, skulle han komma att minnas, ”på grund av vad som hände sedan.”

Vad som hände sedan var ett erbjudande [till Truzzi] från Kurtz, som han ännu inte hade träffat, om att samarbeta om en ny stor satsning. Kurtz, redaktör för amerikanska Humanist Association (AHA) och tidskriften Humanisten, hade publicerat ett skarpt formulerat manifest ”Invändningar mot astrologi” (1974), som undertecknades av 186 forskare, bland annat imponerande 18 Nobelpristagare. Kopior av dokumentet skickades till varje dagstidning och tidskrift i USA och Kanada.

Kurtz hade helt klart för sig och hade godkänt Truzzis nystartade tidskrift RSEP, och bad honom att bli vice ordförande i CSICOP och första redaktör för The Zetetic som officiell CSICOP tidning. Truzzi accepterade erbjudandet. Så långt var allt gott och väl. Efter det mycket framgångsrika mötet i Buffalo, kom CSICOP igång snabbt i alla riktningar, särskilt gentemot media som i allmänhet gav dem gynnsam täckning.

Då började det istället gå fel. Det blev snart uppenbart att Truzzi och Kurtz inte var helt överens om hur kampen mot den ökande ockultism skulle skötas. Som Truzzi uttryckte det senare, ”problemet med CSICOP är att det har gjort avslöjandet viktigare än opartisk utredning” (personlig kommunikation, 25 juni 1987). Och det verkade klart redan från början att medan Truzzi var helt för opartisk undersökning, var Kurtz inte det.

Det fanns redan tecken på att CSICOP blev vad Robert Anton Wilson kallar ”Den Nya Inkvisitionen” i sin bok (1986) med det namnet. Det fanns till och med äkta skeptiker som astronomen Carl Sagan som vägrade att skriva under anti-astrologi manifestet med motiveringen att:

”uttalandet motsäger gränslinjen mellan folkets tänkande och pseudovetenskap och verkar ha en auktoritär ton som kan göra mer skada än nytta”.

Vetenskapsförfattaren Paul Feyerabend noterade i Science and a Free Society (1978) att formuleringen i manifestet lät skrämmande bekant: ”Forskare i olika områden har blivit oroade över den ökade acceptansen av astrologi i många delar av världen”
Det påminde [Feyerabend] om påven Innocentius VIII som under 15: e århundradet lade bullan som sparkade igång korståget mot häxor, verkliga eller inbillade, och ledde till oräkneliga dödsfall bland oskyldiga människor.

”Det har verkligen kommit till våra öron … att i många delar av världen , personer … har avvikit från den katolska tron och övergivit sig till djävlar.”

Truzzi var allt annat än auktoritär och han var sannerligen ingen sentida ”Häxjägar General”. En av hans första åtgärder som redaktör för The Zetetic var i själva verket att beställa en artikel som kritiserade anti-astrologi manifestet. Denna handling av fördomsfrihet och opartiskhet från Truzzis sida ledde till rykten bland medlemmarna i CSICOP-rådet att han var för mjuk när det rörde det paranormala. Det fanns även en antydan om att han skulle vara en ”garderobs-ockultist”.

Det höll i praktiken på att gå riktigt illa. Hur som helst, efter det ena problemet efter det andra, och knappt ett år efter att han hade blivit medordförande och tidskriftsredaktör, avgick Truzzi från båda uppdragen och så småningom avgick han helt från CSICOP, med en slutsats som måste ha varit årets understatement:

”Jag har kommit att tro att Paul Kurtz inte helt delar mina mål, däribland att först göra en objektiv utredning innan man kommer med dömande slutsatser.”

Med det följde en fullständig brytning med AHA och dess tidskrift. Trots inledande framgångar, var CSICOP första år inte helt lyckad.

Och mycket värre skulle det bli …
/Guy Lyon Playfair

Fortsättning del 2.

Länkar
Vetapedia: Pseudoskepticism
Vetapedia: Skeptikerrörelsen
Vetapedia: pseudiker
Vetapedia: CSICOP
Börje Peratt Fritt om livet, politiken, händelser:
Tillkomsten av CSI nyatestisk rörelse

KOMMENTAR
CSICOP eller som det idag förkortats till CSI förlorade således Truzzi en av pionjärerna eftersom CSI inte följde grunden för vetenskaplig metod såsom Truzzi krävde och förväntade sig av Kurtz mfl. Jag har beskrivit detta i flera artiklar. Också samröret med och bildandet av svenska pseudikerrörelsen VoF, Vetenskap och Folkbildning och dess systerorganisation [anti]Humanisterna.

Börje Peratt: Den ateistiska skeptikerrörelsens tillkomst

 

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i CSICOP och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Har CSI ”skeptikerna” förlorat? #1

  1. Pingback: Har ”skeptikerna” förlorat? — Humanism & Kunskap

  2. Pingback: Guy Lyon Playfair – Har CSI-skeptikerna” förlorat det 30-åriga kriget?

  3. Pingback: Dan Larhammar angriper alternativmedicin i SVT Aktuellt | Börje Peratt utforskare

  4. Pingback: Sven Ove Hansson KTH bakom VoF och årets förvillare. | Börje Peratt utforskare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s