Näthatsdomen – ”det går sätta dit dem”

Domen efter näthatet mot Irena visar att det går att sätta dit de som hatar LÄNK SVT 20140924

Efter grova påhopp i Nyheter24:s kommentarsfält valde journalisten Irena Pozar att vända sig till polisen. Mannen bakom kommentarerna fälldes för ofredande.

De två kommentarerna som var särskilt allvarliga kom från ett och samma alias – ett fejkat konto på Facebook:

”Men jämställdhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv. Det bästa man kan göra för jämställigheten i Sverige är att gå ut med ett baseballträ och slå ihjäl sexistiska feministkräk.”

”Det är sexistiska feministidioter som Irena som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister.”

Stockholms tingsrätt konstaterar i domen att han har missbrukat sin yttrandefrihet.

– Allting grundar sig i ett kvinnohat i den typen av kommentarer jag har fått. Och det är inget som kommer lösas för att fler blir fällda, men att folk blir dömda för såna här saker sänder starka signaler att det här inte är okej.

Den dömda mannen ser inte det han skrivit som något brottsligt, utan menar att yttrandefriheten ger honom rätt att uttrycka sig så.

Kommentar: Denna dom är en framgång för yttrandefrihet. Ett anonymt kräk har åkt fast det är en framgång för polisen och rättvisan.

Börje Peratt

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i näthuliganism, Nättroll och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Näthatsdomen – ”det går sätta dit dem”

 1. Nisse Nisseson skriver:

  Jag vet att du inte kommer att släppa igenom den här kommentaren, men du kommer iaf att läsa den. Läs den här artikeln du precis har skrivit. Sen läser du artikeln du skrev precis under. Sen kan du hålla upp en spegel, och läser den här artikeln igen…

  • borjeperatt skriver:

   ”Nisse Nisseson”! Fredrik det är klart jag släpper genom dig. Jo jag är nöjd med innehållet i artikeln och glad åt spegelbilden. Ha nu en riktigt skön helg.

   • Fredrik Fridsten skriver:

    Hej Börje!
    Nu blandar du ihop folk igen. Det är inte jag som är Nisse Nisseson, även om min farfars far faktiskt hette Nils Nilsson.
    Jag skriver inte under falskt namn. Det kanske kan vara bra för dig att veta nästa gång du får för dig att någon annan är jag.

 2. Humann skriver:

  Tack Börje för denna nyhet. Anonymt näthat har ingen framtid. Tack också för ditt mod att medverka till att få ett bättre samhälle. Sällan har så få gjort så mycket för så många!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s