Sanningen om VoF – Den som inte får komma fram

vof-kth
VoF- Vetenskap och Folkbildning har tagit till sin uppgift att tysta människor, grupper och medier som har en annan uppfattning än de har.

Upphovet är en internationell organisation kallad CSI (CSICOP) under ledning av en amerikansk filosofiprofessor vid namn Paul Kurtz som kom att bli allvarligt kritiserad av sin kollega prof Marcello Truzzi för sin ovetenskapliga hållning. En motrörelse organiserade sig kring 2004 och kallar sig ”Skeptical about Skeptics” Skeptisk mot skeptiker. Skeptical about Skeptics har identifierat ledande CSI-aktivister (”Skeptiker”) som kännetecknas av förtal och ryktesspridning. Dessa ”Skeptiker” försöker stoppa forskare som vill studera fenomen som CSI och därmed också VoF anser inte finns. Ett exempel är de australiska forskarna som hävdade att magsår berodde på en bakterie.

”Dr Marshall har visat att H. pylori orsakar gastic inflammation (magsår) genom att medvetet ha smittat sig själv med bakterien. Nobel citaten berömmer läkarna för deras uthållighet, och vilja att utmana rådande dogmer.LÄNK

Forskarna fick rätt och Nobelpris men innan dess fick de utstå nationell och internationell förföljelse och förlöjligande av CSI associerade. Mängden forskare som genomlidit liknande kan räknas i tusental. Erik Enby är en av dem.

VoF som underordnat sig CSIs metoder kännetecknas också av pseudoskepticism, dvs  saknar kunskap men har ändå åsikter som man torgför som vetenskap. Inom våra stora mediekanaler har detta smittats av sig så att journalister inte längre undersöker källor utan enbart torgför bestämda uppfattningar vilket är lika med propaganda.

Dan Larhammar (fd VoF-ordförande) är expert på en sak och det är att vinkla verkligheten till sin fördel. Problemet är att medier ger denna man fri lejd. Trots avsaknad av kompetens och praktisk erfarenhet får han ofta uttala sig som expert i en rad frågeställningar.

Larhammar har påstått att filmen Läkaren som vägrade ge upp skulle vara vinklad innan den börjat produceras. Han vägrar dock låta sig intervjuas för att ”vinkla upp den”. Samtidigt skrämmer han andra från att bli intervjuade genom att kontakta dem och förmå dem till tystnad.

”Jag vågar inte delta för man vet inte vad denna Larhammar kan orsaka”

VoFs mål är att undergräva yrkesinriktningar, branscher och alternativ som kan uppfattas som konkurrenter till läkemedelsindustrin och kan inkräkta på områden där man eftersträvar monopol.

VoF driver samtidigt en kampanj mot Newsvoice, en av få tidningar som har modet att granska även VoFs förehavanden. Om man ska betrakta sig som journalist i Sverige så är VoF och dess agenda varje samhällsjournalists självklara grävuppgift. Tyvärr ser vi alltför många ”Journalister i ledband” som istället blivit antihumanismens propagandister.

Hur kommer det sig att svenska medier över huvud taget lyfter fram en förnedringsutmärkelse ett förvillarpris som om det vore en lika självklar bestraffning som en stening av en oskyldig? Ett exempel är ”Årets förvillare” bjuds in till riksdagen en artikel som visar på den Häxprocess som Expressen står för.

hexprocessen-brinn

Vid några tillfällen har jag rapporterat om Sveriges Radio och SVT – fallande trovärdighet. Senast i oktober 2016 gick SVT reportrar VoFs ärende, nu i attacker på alternativ och naturmedicin. Upplägget innebär att en ”expert” lierad med läkemedelsbolaget Pfizer, som inte behärskar det område han ska uttala sig om får komma till tals och sprida förvirrande okunskaper emedan en kompetent forskare som borde få informera om fakta lyser med sin frånvaro. SVT Rapport är i detta fall inte intresserad av att ge en helhetsbild och det blir ett oseriöst, vinklat och slarvigt reportage. Men för den som inget vet så får det ändå genomslag. Detta är också VoFs signum.

svt-lennart-minthon

Torbjörn Sassersson utgick i bilden ovan från min artikel: SVT tuffar på i VoFs spår. Sassersson tydliggjorde okunskapen hos ”experten” och reportern och resultatet har fått många att skratta åt SVT och deras ”expert”.  Professor Lennart Minthon vet inget om gurkmeja – Behöver lära sig googla

Torbjörn Sassersson har också i en kommentar redogjort för Minthons jäviga förhållande till läkemedelsbolaget Pfizer.

Vad som är så tydligt i denna typ av VoFinitierade påhopp är ensidigheten: När det gäller det famösa inslaget ovan inleds en av flera anmälningar till Granskningsnämnden så här:

I Rapport den 23 oktober 2016 sändes ett inslag om hälsokostbutikerna: smygfilmande reportrar ställde till butikspersonalen frågan huruvida gurkmeja och Gingko Biloba hade någon effekt mot Alzheimers. Eftersom det finns studier som visar att så är fallet, dvs att exempelvis gurkmeja har positiva egenskaper vid Alzheimers, bryter inslaget mot kravet på neutralitet och saklighet.
Reportrarna är skyldiga att redovisa även dessa undersökningar som faktiskt tidigare publicerats  i SVT.
Motparten, forskaren Lennart Minthon, skall uppmanas att lägga fram de kliniska studier som han hänvisar till när han påstår att exempelvis gurkmeja är overksamt vid Alzheimers….

Vetenskapsmän med kunskap i ämnet kommer dock aldrig tals. Skadan är skedd. Ett klumpigt om än välvilligt uttalande av en personal i en hälsokostbutik får abnorma proportioner. Hälsokostbranschen har dragits i smutsen. Det ligger helt i VoFs strategi.

VoF kommer i historiken kanske att betraktas som en tragisk parentes. Det finns ju så lite i gammelmedia om dem. Möjligen blir just detta den rodnande skammen hos inte bara DN, Expressen och Public Service utan alla tidningar och TV- och radiokanaler som inte vågat göra sitt jobb.

Det trista är allt ont VoF förorsakat. De människor man skadat och den försvagning som drabbat forskning, utbildning, hälsa, media och hela vårt samhälle.

VoF, denna satans konstruktion …

… skulle det kanske ha låtit med Olof Palmes ordval. VoF har fötts ur hans eget parti. Javisst det var Socialdemokratin som bestämde sig för att ”mota Olle i grind” och sätta stopp för de hot som man beskrev som nyandlighet, hokus pokus och vidskeplighet.

Men VoFs inriktning visade sig snart innehålla något helt annat, ett illa dolt djävulskap av förklädd ondska.

VoF valde att bekänna sig till nyateism, materialism och antihumanism. Med det försköt man demokrati, mänskliga rättigheter och vetenskapen. Trots att man kallar sig Vetenskap och Folkbildning blev det i stället Vantro och Förnedring.

VoF har kastat flera hundra personer ned i en förnedring för att de har andra livsåskådningar och tankar än VoF har. Det är i sann mening en grotesk och ovärdig rörelse i det svenska samhället.

Därför är det så besynnerligt och overkligt att de har stöd av tjänstemän inom myndigheter som IVO och Socialstyrelsen, lärare och studenter på högskoleinstitutioner som KTH och Uppsala Universitet, professorer på Kungliga Vetenskapsakademin och ägare, beslutsfattare och journalister på medier som DN, Expressen, TV3, Sveriges Radio och Sveriges Television. Ja det går djupare än så. Länk till: Pseudikerrörelsen kartlagd

När ska medias redaktioner göra sitt samhällsjournalistiska jobb och granska makten?

Flera fritänkande, modiga skribenter och forskare började avslöja VoF och antihumanisterna kring 2009 och särskilt då på Newsmill (2008-2013). Men det var en Bonnierägd plattform och när det kom för nära Bonniers egenintressen så avvecklades denna nyhetskanal och dog och med den alla artiklar negativa till VoF och antihumanisterna. En historierevisionism som bara borde vara möjlig i en diktatur.

dagens-nysning_hk

När man sedan kan tydliggöra kopplingen mellan Bonnierkoncernen och Bonnierägda läkemedelsindustriföretag, så kan man förstå att Bonnierägda DN och Expressen blivit forum för den propaganda som förs fram av VoF. VoF är således en operativ kommandogrupp för läkemedelsindustrin och mediamakten. Läs Dagens Nysning.

Sven-Ove Hansson, en av VoFs initiativtagare och dess förste ordförande, blev bekymrad när VoF fick så mycket kritik. Han ansåg att föreningen måste få till en ansiktslyftning. Hansson dammade av några gamla kontakter. I Olofström satt ett socialdemokratiskt borgarråd, Margaretha Olsson, och där fanns en stiftelse för den folkkära författaren Harry Martinson. Den stiftelsen delade årligen ut ett pris till någon som gjort sig förtjänt av hög kvalitativ poetisk eller litterär framställning. Det är inget som kännetecknar VoF. Tvärtom. Men resultatet blev ändå att VoF kunde tillgodogöra sig och utnyttja Harry Martinsonstiftelsen LÄNK artikel Newsvoice.

Martinsonpris 2011Jo VoF lyckades med sina socialdemokratiska kontakter tillförskansa sig Harry Martinsonstiftelsens pris utan att det fanns en enda stavelse i stiftelsens riktlinjer som gav stöd för att VoF skulle få priset. Snarare menade kritiker att VoFs värderingar och ageranden helt strider mot författaren Harry Martinson som själv drabbades av liknande förföljelser som VoF ägnar sig åt. Flera som drabbats av VoFs förföljelser har umgåtts med självmordsplaner, det som också ändade Harry Martinsons liv.

”Jag tänkte på att ta mitt liv”

Att röva till sig priset blev helt enkelt en skamlig stöld av stiftelsens pengar och en förnedring av författaren Harry Martinsons minne.

När nu Dan Larhammars skumrask avslöjas så ser Apotekarförbundet till att dela ut priset till honom som årets farmaceut (apotekare). Jodå han har en farmaceutisk utbildning men han har inte verkat som apotekare (i alla fall inte i modern tid) och har således inte gjort det som han får pris för. Är det inte märkligt säg? Vad tycker landets apotekare om detta falskspel?

BÖRJE PERATT: VoF – Mörkrets krafter

VoF har gjort sig känd för att med kriminella metoder sabotera människors liv och karriärer men ändå fälls de sällan för sina brott. Som om de har en egen fil där de slipper undan vad de än gör.

Jesper Jerkert lärare på KTH

Jesper Jerkert lärare på KTH

Undantaget är möjligen före detta VoF-ordförande Jesper Jerkert som fälldes för sexuella övergrepp mot minderåriga. Det hindrar inte från att han fortfarande har en hög post och får verka som lärare på KTH där han dagligen möter och vägleder unga människor. VoF har också länge verkat mot barns förmåga att minnas och beskriva incest. Ja man har rent ut torgfört att dylika minnen är fantasier och påhitt. Varför har man varit så angelägen att driva denna förnekelsekampanj?

Det är något besynnerligt över VoFs nätverk såväl nationellt som internationellt. Utan tvekan finns här pedofilkopplingar. James Randi och Rickard Dawkins förhållande till pedofili

Vad skyddar dem? Hur starkt är nätverket och hur djupt går det in i den politiska makten, i medierna och i högskolor och myndigheter? Här spelar också Wikipedia en roll där det avslöjats att Jimmy Wales som nu är top dog på Wikipedia är porrkung och har distribuerat barnporr. Det är något sjukt och ruttet över denna otäcka rörelse.
wikipedia underattack

10 chockerande fakta du inte visste om Wikipedia

Sa jag det att de också dominerar utvalda artiklar på Wikipedia och kan stänga av kritiker som mig från att medverka. Helt i strid mot Wikipedias officiella policy. Men det officiella är en sak, vad som händer under ytan en annan. Sabotaget av artiklar som rör personer de vill smutskasta är mycket svårt att göra något åt. Så länge de tillåts dominera Wikipedia.

Vofs trosbekännelse: "jag kan ingenting, vet ingenting men jag är skeptisk"

Socialdemokratins skamfläck!

Vad som är beklämmande i detta är att en politisk rörelse som betytt så mycket för att utveckla ett mer jämställt samhälle där den demokratiska fanan hållits hög, har en klick som lyckats cementera en diktatorisk maktapparat. Det måste finnas många även socialdemokratiska politiker, journalister och arbetare med sitt hjärta till vänster som mår illa av denna mycket besvärande ickedemokratiska särgrupp som har likheter med såväl stasi som nazijugend. Idag befolkas särgruppen av antihumanister från olika håll och vi ser dem aktiva i flera politiska partier, liberalerna, Centern och SD.
Frågan kvarstår när kommer de med äkta demokratiska och humanistiska värderingar att på allvar ta upp kampen mot detta hot mot vårt samhälle? Många gömmer sig bakom att konstatera att ”de är inte kloka”. Visst men det får fortgå.
Frågan gäller även den enskilda individen. Vad är du beredd att göra för att medverka till förändring?

Börje Peratt

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Antihumanister, Vetenskap och Folkbildning, Vetenskapliga inkvisitionen, Wikipedia och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Sanningen om VoF – Den som inte får komma fram

 1. Josef Boberg skriver:

  Sanningen kommer alltid fram !

  Jag håller på att torgföra sanningen om nationalekonomin i Sverige här.

 2. Tini van der Poll Andersson skriver:

  Mycket bra skrivet, fanns också mycket jag inte kände till om dessa galningar! Tack för djupdykningen!

 3. Pingback: Vart tog moralen vägen? | Börje Peratt

 4. Pingback: Folkrörelsens och mediernas förlorade fäste | Börje Peratt - Debatt

 5. svaradoktorn skriver:

  Efter inslaget i TV, när den pinsamt okunnige ”experten” uttalade sig tvärsäkert (och närmast hånfullt) om gurkmeja, skrev jag följande: http://www.svaradoktorn.se/427029039/4285922/posting/varning-f%C3%B6r-sj%C3%A4lvgoda-professorer

 6. Pingback: Socialdemokratins kluvna ansikte — Humanism & Kunskap

 7. Pingback: Offer för den svenska antihumanismen | Börje Peratt utforskare

 8. Pingback: Vetenskap som folkbildning har trampat snett … igen | Börje Peratt utforskare

 9. Pingback: Helig vrede besegrar blint hat | Börje Peratt - Debatt

 10. Pingback: Antihumanismen bakom Covid 19? | Börje Peratt utforskare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s