Pseudikerrörelsen kartlagd

Upptäckten av pseudikerrörelsen blev för mitt vidkommande ganska sen då jag en kväll 2010 hörde Sturmark avfärda tro på Gud och mena att ateism var den enda logiska trosföreställningen.  Visst kan man ha denna syn och trosföreställning men att så bombastisk avfärda och raljera över människors olika trosföreställning fann jag märkligt. Särskilt som han ansåg sig vara humanist och representerar dess förbund.

Humanism stod och står för mig för öppenhet, tolerans och medmänsklighet. Jag såg inga sådana nyanser hos Sturmark.

Något senare såg jag honom återigen på SVT angripa sjukvårdspersonal som inte ville medverka till vad jag uppfattade som ”bekvämlighetsaborter”. Diskussionen kom att rikta in sig på barnmorskor som åberopade samvetsfrihet.

Jag skrev en artikel i Newsmill som polemik mot Sturmark där jag menade att en sjukvårdspersonal som sett som sitt kall att rädda liv och att hjälpa barn till världen borde ha rätt till att inte tvingas medverka vid abort av friska foster. Newsmill har gått i graven men artikeln fångades upp av andra och har kommenterats. (LÄNK)

Sturmark med följe ansåg att barnmorskor som hävdade samvetsfrihet borde avskedas. Detta fick mig att ställa frågor. Varför måste vi hamna i ytterligheter, från abortförbud till aborträttighet?

Om jag vill utföra plastikoperation för att snygga till min hårlinje så får jag betala för det och söka upp lämplig kompetens utanför sjukhusen. Varför ska skattebetalare stå för bekvämlighetsaborter? Sedan finns mängder av andra anledningar till att vilja söka abort och då ska det finnas personal som kan utföra dessa tryggt och säkert. Men tvinga inte barnmorskor som vill ägna sig åt barnmorskan uppgift att gå mot sin inre övertygelse.

Är vi i Sverige verkligen så rigida och bakåtsträvande att vi vill kunna beordra människor att utföra handlingar som går mot deras moral och tro?

Detta blev utgångspunkten för mina studier på en grupp som framstod som intolerant och som framförde sina synpunkter genom att i praktiken kränka mänskliga rättigheter.

Upptäckten av antihumanisterna

I samband med detta upptäckte jag att intoleransen var mycket mer utbredd och gällde många fler än barnmorskor. Jag upptäckte också Vetenskap och Folkbildning (Vof) och under några år kom dessa två föreningar (Förbundet Humanisterna och Vof) som visade sig vara i förbund med varandra, att kräva journalistisk särbehandling. Vilka var de, vilka var motiven, vilka var deras finansiärer och stöttepelare och vilka var deras fiender? Mycket men inte allt har klargjorts i en omfattande serie artiklar under åren 2010-2015.

Jag upptäckte att Förbundet Humanisterna i grund och botten var antihumanister och att Vetenskap & Folkbildning egentligen stod för Konserverande & propaganda.

Newsmill

Under 2010 utvecklades en stundom hätsk debatt i Newsmill mot Sturmark och hans förbund och mot Vetenskap och Folkbildning. Professorer hoppade av, debattörer ifrågasatte hur de kunde kalla sig humanister. Plötsligt blev det allt svårare att få in kritiska artiklar mot dessa och det gick rykten om att Sturmark velat köpa Newsmill. Slutligen lades nättidningen ned. Och därmed försvann ett stort antal artiklar som kritiserade dem. Några Newsmillartiklar är räddade och återpublicerade. Även Sourze kom att knäa och slutligen återstod Newsvoice som kom att bli en mycket värdefull mediakanal då övriga i stort sett vägrade ta upp kritiska artiklar mot antihumanisterna. Jag valde också att lägga upp och utveckla olika bloggar för relevant innehåll.

I samband med den våldsamma kritiken av VoF kom plötsligt som från ingenstans den märkliga historien om Harry Martinsonpriset. Helt emot vad som priset stipulerade enligt Martinsonstiftelsens regler fick VoF priset. Det blev ett ramaskri och många hoppade av stiftelsen. Jag blev intervjuad av lokaltidningen vars rubrik var ett understatement: Årets Martinsonpris ifrågasätts starkt.

Martinsonpris 2011

Tack vare denna händelse kunde jag identifiera nya kopplingar. Bakom det märkliga beslutet stod den lokala politikern Margaretha Ohlsson (S). Således Socialdemokrat. Vetenskap och folkbildning är startat av Sven-Ove Hansson, filosofiprofessor vid KTH, med ursprung i de socialdemokratiska leden och vars nätverk medverkat till landets märkligaste mobbarorganisation med likheter till den slags kontrollerande och förföljande hemliga polis som fanns i Sovjetunionen. Naturligtvis kan man inte använda exakt samma metoder men ändå skapa en hotbild genom bland annat att utse Årets förvillare och orsaka ryktesförstörelse för utsatta människor samtidigt som man premierar de som lyder. Nu var Vof själva mycket utsatta och behövde ett lyft. Margaretha Ohlsson svek Harry Martinson och lydde order att prisa VoF. För min del innebar det att det journalistiska grävandet vidgades och fördjupades. Hur utspritt var deras tentaklar. Jodå de hade etablerat sig på flera högskolor (KTH, Uppsala universitet) och myndigheter, i många mediakanaler inte minst Sveriges Television (SVT) och Sveriges Radio (SR), på kommunikations-centra i  kommuner, organisationer, och företag. Detta började bli riktigt otäckt och jag sprang på begreppet entrism. En metod för att ta över samhällets viktigaste grupperingar via en oblodig revolution. Centern är ett exempel på hur man nästlat sig in i ett politiskt förbund via ungdomsorganisationen.

Pseudikerrörelsen med VoF och Förbundet (anti)Humanisterna kanske i sig inte är märkvärdiga men de går i frontlinjen för ett mer allvarligt hot som rör hela vår demokrati, skolväsende, medier, myndigheter och sjukvård.  Strategin går ut på att förfölja människor och konsekvensen blir att man undergräver fundamentet av mänskliga rättigheter som vi kämpat för ska bära vårt samhälle.

Börje Peratt

Välkommen till min mediala värld

URVAL ARTIKLAR åren 2010-2015

När det gäller studien om Näthat (10 artiklar) finns den i menyn ovan Studie i Näthat

Blogg (återpublicerad på Debatt), 26 juli, 2010, Att tro eller inte tro är båda trosföreställningar

Newsmill, 1 nov 2010: Sturmarks humanism rättfärdigar tvång, återpublicerad på Peratt Debatt 2014: Abort och samvetsfrihet

Newsmill, nov 2010, om Humanisterna: Den omätbara människan (viktig artikel men borta i och med Newsmills nedläggning.)

Blogg, 10 november 2011 Newsmill – his masters voice

Newsvoice, 20 dec 2011, Antihumanisternas fientliga profil

Newsvoice, 6 jan 2102, Public Service – Årets Förvillare eller Årets Folkbildare?

Newsvoice, 14 Jan, 2012 Mobbarföreningen VoF fick Harry Martinson-priset

Blogg 27 februari 2012, VoF, åsiktspolisen på svenska Wikipedia.

Newsvoice, 21 mars 2012, Nyateisterna trampar ner medmänskligheten

Svenska Dagbladet, 23 mars 2012, Fullt möjligt förena tro och vetenskap

Debatt, 7 juli, 2012, Humanismen, vems röst?

Newsvoice, 25 Okt, 2013, Vetenskap och Folkbildning – en åsiktspolis på Wikipedia

Utforskare, , Studie av VoF pseudiker

Newsvoice, 24 nov 2013, ”Hållbar tro” och ”hållbar åsikt” i ett ”hållbart Sverige”?

Debatt, 1 september, 2014, Wikipedia under fientlig belägring

Newsvoice, 26 nov 2014, Prof Sven-Ove Hansson sprider rädsla inom Public Service

HK, 6 april, 2015, Vof och klavertramp

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Antihumanister, CSICOP och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Pseudikerrörelsen kartlagd

  1. Pingback: Visionen om frihet | Börje Peratt

  2. Pingback: Tillbaka till friheten — Humanism & Kunskap

  3. Pingback: Sanningen om VoF – Den som inte får komma fram | Börje Peratt utforskare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s