Donationer till alternativ medicin försnillas

Flera donationer till forskning på alternativ medicin har försnillats och de har inte använts enligt donatorns önskemål. Osher och Märta Philipsson är några penningstinna gåvor till forskning där ansvariga för donationerna på KI har styrt dem åt andra håll och sannolikt försnillat dem.

En relativt ny miljard-donation är Bengt Sjöbergs stiftelse till alternativa metoder Länk. Anvisningarna till hur donationen ska användas förmedlar inom sig två problem. Dels är det Kungliga vetenskapsakademien (KVA) som ska ansvara för hur medlen fördelas och de skulle knappast förmedla forskningsmedel till en påstådd alternativ metod som exempelvis Erik Enbys som ju kan tillföra naturmedicin som C-vitamin och korallmineral i behandlingar.

Anledningen till detta är att Dan Larhammar är fjärde preses och har en högt uppsatt position på KVA. Han och hans medlöpare gör allt för att motverka forskning som går till det de så föraktfullt kallar ”alternativ medicin”. Även om det inte är i egentlig mening alternativ medicin så kan man förpassa sådan forskning som Erik Enbys under denna Larhammars föraktfulla retorik.

Det andra problemet är att grundarens formulering kan ge vetenskapsakademien frisedel:

Ska akademin ägna sig åt alternativ läkekonst?
– Nej det ska vi inte. Vetenskapsakademien har tillfrågats om att dela ut ett pris. Premisserna är att det ska vara ett cancerforskarpris. Jag utgår från att det universitet som åtar sig att vara värd för den planerade cancerforskningen inte kommer att bedriva alternativ läkekonst utan att forska om cancer och cancerbehandling.

Vad säger då fria forskare om stiftelsen möjligheter att bidra till att man kan förbättra cancersjukas förutsättningar för tillfrisknande?

– Bengt Sjöbergs donation riskerar att gå den gamla vanliga vägen och den kan vi anta inte går till ”av godo för mänskligheten” utan till fickorna hos karriärister inom akademin.

– Jag håller det inte för troligt att medlen kommer att nå upp till grundarens önskemål… det är för många med makt som kommer att motverka det.

Ja det tycks vara den allmänna känslan hos dem som Bengt Sjöberg kanske vill stimulera att söka forskningsmedel. Har de någon chans att påverka?

Börje Peratt

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Alternativ Medicin och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Donationer till alternativ medicin försnillas

  1. Pingback: Fejkdebatt med Dan Larhammar på Kulturhuset Stadsteatern | Börje Peratt utforskare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s