Forskare på Uppsala universitet har nästan förstått Erik Enby

Forskare på Uppsala sjukhus har nu kommit fram till en delförståelse för hur sjukdom kan uppstå och orsaka diabetes, något som Dr Erik Enby föreläste om bland annat på Vasa Sjukhus i Göteborg på 1900-talet. Men Enby är givet sin mångåriga forskning sannolikt avsevärt mer insatt.

Diabetes är en folksjukdom tidigare kallad sockersjuka, där mängden socker (glukos) i blodet är förhöjt. Typ 1-diabetes, innebär att bukspottkörteln inte producerar tillräckligt av hormonet insulin. Typ 2-diabetes innebär att cellerna ute i kroppen får en nedsatt känslighet för insulin så att det tillgängliga glukoset inte kan tas upp. Således minst två olika slag av diabetes som ger olika förutsättningar.
Jag tänker inte här gå in mer på detta utan uppmärksammar en artikel publicerad på Sveriges Radios webbsida 3 maj i år 2018 med rubriken: Diabetes typ 1 kan orsakas av inflammation.

Studien är anmärkningsvärd på flera sätt. Dels att forskarna har kommit fram till att sjukdomens upphov i detta fall kan vara inflammation. Erik Enby hävdar att det är en infektion som föregår inflammationen.

Hypotesen är nu att de insulinproducerande cellerna dör av bakterier som råkat komma in i bukspottkörteln via gången mellan körteln och tolvfingertarmen. (citat  Uppsalaforskare)

Detta kunde man enligt Uppsalaforskarna observera vid ”omedelbar obduktion av bukspottkörteln från en man som avlidit just efter att han fått diabetes typ 1.”

En annan Uppsalaforskare Dan Larhammar har i dagstidningar, i TV-program och i radio uttalat sig om att dylika teorier är stolliga då Erik Enby presenterat dem. Så hur tänker han nu?

Så här utvecklar Uppsalaforskarna funderingarna om ”förlorad kunskap” dock utan att nämna Erik Enby.

– Nu när fältet går över mer och mer till att forska på mänsklig vävnad återupptäcker vi sådant som man visste redan för längesen.

Erik Enby har tidigt (redan på 1980-talet) varit inne på att undersöka vävnader direkt efter dödsögonblicket för att se om det växer någonting i dessa:

Man skulle direkt efter det att döden inträffat kunna undersöka om det växer något främmande i förlängda märgen när sjukdomen ALS är på gång men sådant gör man inte.
Jag har dock förstått att det växer något, men då jag ville ta reda på hur det är med den saken stoppades mitt projekt.
Märk att inflammation inte är orsaken till en åkomma. Istället är det så att man får en infektion – ett anslag. Därefter kommer inkubationstiden som är symptomfri och när den pågått en tid uppstår den symptomgivande irritationen eller inflammationen av olika slag i vävnaden och i samband med denna olika slag av bortfallssymptom exempelvis en förlamning då den vävnadsförstörande irritationen drabbar nervsystemet (Citat: Erik Enby).

Erik Enby har kommit fram till att all kronisk sjukdom beror på olika former av mikrobiologisk växt i den sjukes olika vävnader. Han fann att det även gäller olika slag av cancersubstans men att även nyfödda utvecklingsstörda kan vara välfyllda med okänd växt i hela organismen.

Vad kommer att hända nu då man inser att Erik Enby kanske är den överlägset mest kunniga på detta område? Är Uppsalaforskarna ute efter Nobelpriset så måste Nobelstiftelsen titta på Enbys mångåriga forskning. Och då vet vi att Dan Larhammar kan stå i vägen.

Larhammar är känd för att uttala sig kategoriskt i medicinska frågor i medierna trots att han saknar adekvat bakgrundskunskap då han är apotekare och inte vare sig läkare eller psykolog [1]. .. Och han proklamerar sina egna trosuppfattningar som sanningar…

Han har i ett tioårigt mediedrev förföljt Göteborgsläkaren Dr Erik Enby som framgångsrikt behandlat kring 30 000 patienter med en metod som fått stöd i en rad studier, senast en publicerad i British Medical Journal (2017). Larhammar har kallat Enby ”stollig” och medverkat till att han har förlorat sin läkarlegitimation. Varför? (utdrag ur artikel på VLT)

Vilken integritet råder på Kungliga Vetenskapsakademien kan man fråga sig? Min personliga uppfattning är att krisen i Svenska Akademien är en viskning jämfört med degenereringen av Kungliga Vetenskapsakademien (KVA).

Vi har sammanställt en text, publicerad på VLT, om Dan Larhammar som nyligen flyttades ett steg närmare toppen på KVA då han utsetts till tredje preses. Eftersom det i övrigt är tyst i media borde åtminstone vetenskapsjournalister granska detta.

I början på 1900-talet skrev en italiensk marxistisk filosof om entrism som det oblodiga sättet att ta över samhällets institutioner. Det behövs inte särskilt många för att dominera då man väl tagit över kommunikationen och Kungliga Vetenskapsakademiens utåtriktade event styrs idag av Sturmark i Förbundet (anti)humanisterna samt föreningen  Vetenskap och Folkbildning –  med Larhammar i spetsen.

Kungliga Vetenskapsakademien bör stå fri från pseudoskepticism och särintressen och ha en ledning som tar stöd i vetenskapens grundläggande värderingar. Kulturprofilens övergrepp riktades mot kvinnor. Larhammars övergrepp riktar sig mot mänskligheten och vetenskapen och Sturmark är förvillaren som går i antihumanismens ledband. [2]

Frågan är hur länge Socialdemokratin kommer att medverka i detta elaka spel. Jo hur hemskt det än låter så är det Socialdemokratin via dess dåvarande kanslichef Sven-Ove Hansson som ligger bakom fenomenet Vetenskap och Folkbildning [3, 4] och skyddar dess för samhället undergrävande verksamhet.

Börje Peratt

1) Larhammar har i mailväxling med mig tillstått att han saknar läkarutbildning och har varken medicinsk kompetens eller erfarenhet av patientvård. Hans CV på Uppsala Universitet har inte heller sådana uppgifter.

2) Fullt möjligt förena tro och vetenskap Debattartikel i SvD om Förbundet Humanisterna och dess upphov ur socialistisk antihumanism.

3) Sven Ove Hansson, under 1980-talet Socialdemokraternas kanslichef, har i telefonsamtal bekräftat hur man på 1980-talet samlades i hans lägenhet i Sollentuna för att forma föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF).

4) Förre socialdemokratiska kulturministern Bengt Göransson har i en videoinspelad intervju bekräftat att han deltog i bildandet av Vetenskap och Folkbildning. Möte med Bengt Göransson – om meningen med livet

 

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Det här inlägget postades i forskning, journalistik, Kungliga Vetenskapsakademin, Pseudovetenskap, Vetenskap och Folkbildning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s