Det går inte att ta död på en idé

Violer.jpg

Sensommaren 2012 var vi några som började diskutera hur vi i Sverige ska kunna förändra förutsättningarna inom bland annat forskning, kring vård och hälsa. Det blev det allt tydligare att det krävdes politiska ställningstaganden. Jag började genomföra en granskning av de politiskt etablerade partiernas inställning.

Ingen av partierna i riksdagen betonade frågor om valfrihet kring vårdform och alternativ bara rätten att vända sig till olika vårdstationer och sjukhus. Vården kommersialiserades och konkurrensen om patienterna skulle leda till vadå? Mer resurser, bättre vård, bättre ekonomi? Jag var mycket tveksam och med sunt bonnförnuft kunde man ana att det skulle bli precis tvärtom.

Något var i grunden fel och vi beslöt att utmana situationen med ett parti som skulle ta sig an inte bara hälsa utan alla relevanta frågor för ett i bred mening ansvarstagande parti. Vi hade kommit fram till att vill vi verkligen nå snabba förändringar måste vi göra det inom politiken.

Årsskiftet 2012-2013 var vi så pass klara att vi kunde lansera partiprogrammet i Newsvoice men inte gå ut med några namn. Tanken var att idéprogrammet skulle inspirera till diskussion och utveckling av innehåll. Då ville alla partier utom möjligen V och SD ha den fria skolan och rätten att berika sig på skolpeng. Idag låter det helt annorlunda och i enlighet med Demokraternas förslag om Skola.

När vi lanserade var syftet att nå dem som ville komma med förslag och dra till oss de som ville fördjupa engagemanget. En växande kärna kunde sedan vara med och besluta om eventuella strategier och specialuppdrag men tills vidare skulle allt utvecklas organiskt och i direkt demokrati.

Några som man normalt sett skulle tro kunde stötta detta var alternativisterna men från två av dessa kom ett förödande angrepp värdigt de mest aggressiva pseudoskeptikerna. Ja till en början blev det enbart positiva reaktioner men sedan kom Mats Sederholm (Klar sikt med grumlig vy) åtföljd av Tomas ”Canal Second opinion” med sådana påhopp att jag häpnade. Tomas använde mängder av nicks i sann voffanda för att få det att verka som att flera ville skjuta projektet i sank. Men det var bara dessa två. Tomas var förbannad på att partiet lanserades anonymt för att själv några veckor senare lansera Canal Second opinion anonymt och fortfarande skriver han anonymt. Mats bjöd sedan in till något som kallas Human Creations : ”Gör upp med det gamla – gör plats för det nya”. När jag försökte göra det med ett förslag till nytt parti kom hela jantelagen på besök från hans håll.

Idag 6 juli går Annie Lööf ut med något som på ett marginellt sätt lyfter frågan om hälsa. Det är försumligt. Värre är att Eskil Erlandsson ger stöd för GMO. Kanske det värsta hotet mot vår hälsa sedan vätebomben. Om det sprids i våra gener blir vi aldrig av med det.

Nu kommer allt fler förslag till att väcka liv i idén om Demokraterna. Vi får se hur det går med det. Än så länge tycks den fortsätta påverka.

Nedan något om Demokraternas på inget sätt färdiga förslag om hälsa men inriktningen är tydlig.

Hälsa är en fråga både om psyke och kropp. Psykisk hälsa och fysisk hälsa är integrerade med varandra. Därför är det angeläget med en vård som bygger upp människor känslomässigt, mentalt, intellektuellt och kroppsligt.
Vi behöver en miljö som främjar hälsa och det omfattar även kosten. Hur vi utbildar för hälsa i skolan och vad som erbjuds i affärerna. Sjukvård och läkarutbildning i både västerländsk medicin, klassisk skolmedicin och naturläkekonst. Allt hänger ihop.

Med detta som utgångspunkt kan man analysera i stort sett varje vårdinsats och utfallet av en sådan.

/Börje Peratt
Demokraternas blomma är violen
Viol Demokraterna  grön tryck.jpg

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det går inte att ta död på en idé

  1. Ping: Tidningen ETC i maskopi med VoF mot alternativmedicin | Börje Peratt utforskare

  2. Ping: Justitiemordet trailer med vittnet som försvann | Justitiemordet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s