Det går inte att ta död på en idé

Sensommaren 2012 var vi några som började diskutera hur Sverige ska kunna förändra förutsättningarna inom bland annat forskning kring vård och hälsa. Det blev det allt tydligare att det krävdes politiska ställningstaganden. Jag började genomföra en granskning av de politiskt etablerade partiernas inställning. Ingen av partierna i riksdagen betonade frågor om valfrihet kring vårdform och alternativ bara rätten att vända sig till olika vårdstationer och sjukhus.

Något var i grunden fel och vi beslöt att utmana situationen med ett parti som skulle ta sig an inte bara hälsa utan alla relevanta frågor för ett i bred mening ansvarstagande parti. Vi hade kommit fram till att vill vi verkligen nå snabba förändringar måste vi göra det inom politiken.

Årsskiftet 2012-2013 var vi så pass klara att vi kunde lansera partiprogrammet i Newsvoice men inte gå ut med några namn. Tanken var att idéprogrammet skulle inspirera till diskussion och utveckling av innehåll. Då ville alla partier utom möjligen V och SD ha den fria skolan och rätten att berika sig på skolpeng. Idag låter det helt annorlunda och i enlighet med Demokraternas förslag om Skola.

När vi lanserade var syftet att nå dem som ville komma med förslag och dra till oss de som ville fördjupa engagemanget. En växande kärna kunde sedan vara med och besluta om eventuella strategier och specialuppdrag men tills vidare skulle allt utvecklas organiskt och i direkt demokrati.

Några som man normalt sett skulle tro kunde stötta detta var alternativisterna men från två av dessa kom ett förödande angrepp värdigt de mest aggressiva pseudoskeptikerna. Ja till en början blev det enbart positiva reaktioner men sedan kom Mats Sederholm (Klar sikt med grumlig vy) åtföljd av Tomas ”Canal Second opinion” med sådana påhopp att jag häpnade. Tomas använde mängder av nicks i sann voffanda för att få det att verka som att flera ville skjuta projektet i sank. Men det var bara dessa två. Tomas var förbannad på att partiet lanserades anonymt för att själv några veckor senare lansera Canal Second opinion anonymt och fortfarande skriver han anonymt. Mats bjöd sedan in till något som kallas Human Creations : ”Gör upp med det gamla – gör plats för det nya”. När jag försökte göra det med ett förslag till nytt parti kom hela jantelagen på besök från hans håll.

Idag 6 juli går Annie Lööf ut med något som på ett marginellt sätt lyfter frågan om hälsa. Det är försumligt. Värre är att Eskil Erlandsson ger stöd för GMO. Kanske det värsta hotet mot vår hälsa sedan vätebomben. Om det sprids i våra gener blir vi aldrig av med det.

Nu kommer allt fler förslag till att väcka liv i idén om Demokraterna. Vi får se hur det går med det. Än så länge tycks den fortsätta påverka.

/Börje Peratt

Nedan kan du läsa Demokraternas på inget sätt färdiga förslag om hälsa men inriktningen är tydlig.

Hälsa är en fråga både om psyke och kropp. Psykisk hälsa och fysisk hälsa är integrerade med varandra. Därför är det angeläget med en vård som bygger upp människor känslomässigt, mentalt, intellektuellt och kroppsligt.
Vi behöver en miljö som främjar hälsa och det omfattar även kosten. Hur vi utbildar för hälsa i skolan och vad som erbjuds i affärerna. Sjukvård och läkarutbildning i både skolmedicin och naturläkekonst. Allt hänger ihop.

Med detta som utgångspunkt kan man analysera i stort sett varje vårdinsats och utfallet av en sådan.

Ohälsa

Psykisk ohälsa
Trots ett relativt sett högt välstånd är det enligt studier i internationell jämförelse orimligt stor andel av svesnk befolkning som lider av psykisk ohälsa. Anledningarna till det kan vara många. Men det centrala är att man löser inte problemet med piller eller elchocker. Endast möjligen symptom. Man kan döva och dämpa psykiskt illamående med läkemedel vilket samtidigt innebär att man riskerar att sänka livsenergin och drivkraften.
Här är det angeläget med god kontroll av utövarna för att värna de som är utsatta. Det gäller även alla slags behandlingshem och metoder. Vi måste få en inriktning som baserar sig på medmänsklighet, tolerans och empati. Dvs sann humanism.
Eftersom varje människa är unik finns inga generella metoder som passar alla. Däremot är det angeläget att legitimerad kompetens ansvarar för vården.

Fysisk ohälsa
Mängden läkemedel som lösning på hälsoproblem har urartat och det är angeläget att söka och använde alternativ som ger färre biverkningar. Läkaren bör i sin utbildning få kunskap i såväl skolmedicin som alternativa former. Jämför med utbildningen i Indien.

Vaccinmarknaden är ett område som måste ses över och regleras.
Immunförsvaret och motståndskraften minskar genom vaccin och gör individen på sikt ännu mottagligare för sjukdom. Det finns sjukdomar som vi bör vaccinera mot, men inte influensor och inte svininfluensa. Satsningen på detta var när det rör svininfluensa grotesk och de enda som vinner är läkemedelsbolag.

Integrativ sjukvård


Står egentligen för alternativ medicin och alternativa metoder.
Här pågår sedan Vetenskap och Folkbildning bildades en mycket aktiv insats mot alla alternativ. Orsaken till det är inte för att gagna människors hälsa utan för att gynna läkemedelsindustrin.
Eftersom organisationen har ett internationellt nätverk lyckas man även påverka EU.
Många av vår sjukvårds- och hälsometoder bygger på hundratals års ja tusenårig empiri såsom Yoga, Akupunktur, Ayurveda och bruk av medicinalväxter. Metoder som har utvecklats genom försök och lära (learning by trying again). Problemet är således skolmedicinens motstånd med den bakomdrivande läkemedelsindustrins motiv. De har lyckats skapa sådan osäkerhet att EU försvårat för dessa metoder. En gigantisk konspiration mot människans rätt att kunna välja varierad vård.

1 maj 2011 genomförde EU direktivet om traditionella växtbaserade läkemedel (THMPD) som gjorde tusentals medicinalväxter illegala. De flesta av de mest användbara och effektiva växtbaserade produkter på EU-marknaden förbjöds. Detta inkluderar medicinalväxter som är förknippade med mycket långvariga icke-europeiska sjukvårdssystem som traditionell kinesisk medicin (TCM), tibetansk medicin, Ayurveda, Södra Afrika, Amazonas och andra traditioner.

Ett politisk parti som vill förändra förutsättningarna och stärka rätten till alternativ måste anamma tanken om en gigantisk omkastning av vård för att ta tillvara på erfarenheterna, använda metoderna professionellt och erbjuda människan rätten till en i sann mening rik vård.

Naturligtvis är EU’s lagstiftning i frågan ännu ett starkt skäl att lämna EU.

Annonser

Om borjeperatt

Börje Peratt, producer, writer, filmmaker, composer, artist and human scientist born in Sweden 1949 received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). He has also a Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Works also as director and cameraman. He has produced radio reportage, for Swedish Public Broadcast Radio and documentaries, shorts, and TV-series for Swedish Public Broadcast Television. He has also made movie feature, musicals and drama for the theater. His scientific project "on origin of consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches leadership.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det går inte att ta död på en idé

  1. Ping: Tidningen ETC i maskopi med VoF mot alternativmedicin | Börje Peratt utforskare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s