Läkemedelsjätten och Läkemedelsverket mörkade allvarligt medicinfel

svt-felbehandling
Patienter fick inte veta att det var fel på deras medicin.
Medicinfel mörkades för patienter (SVT rapporterar om felaktig liothyronin. TEXT-TV 20170129)

På kort tid har patientföreningen, Sköldkörtelföreningen, kontaktats av över 200 personer som drabbats och som nu är arga och ledsna.

– De berättar hur de har fått tillbaka sina hypotyreossymptom utan att varken de eller deras läkare har förstått varför. De har sprungit till läkarna som har justerat deras doser utan att de har blivit bättre. När det här uppdagades och de insåg att de hade de indragna batcherna så förstod de kopplingen, säger Nadja Öström, och tillägger:

– Flera av de som hör av sig berättar de har tagit blodprov som visar att deras sköldkörtelvärden har försämrats under den här perioden.

Hösten 2016 upptäcktes kvalitetsdefekter i flera tillverkningssatser av läkemedlet Liothyronin.

De felaktiga medicinerna drogs in men varken tillverkaren Takeda eller Läkemedelsverket informerade patienterna om felet. Indragningen klassades som allvarlighetsgrad 2, dvs den näst högsta klassen i vilken läkemedlet anses kunna orsaka sjukdom eller felbehandling. Det var först när Sköldkörtelföreningen upptäckte det av en slump som nyheten nådde patienterna via patientföreningens inlägg på sociala medier. Många hade då ätit medicinen i månader.

”Fruktansvärt lämna dem ovetandes” SVT Nyheter har talat med flera drabbade som vittnar om hur de har gått från att må bra på medicinen till att helt rasa ihop. För vissa har symtomen varit så svåra att de inte har klarat av att arbeta eller fungera i vardag. -Jag tycker att det är fruktansvärt att man lämnar de här patienterna helt ovetande, säger Nadja Öström, ordförande på Sköldkörtelföreningen. På kort tid har patientföreningen kontaktats av över 200 personer som drabbats. Takeda Pharma skriver i ett mejl till SVT att kommunikation ska förbättras och beklagar det inträffade.

Med tanke på hur allvarligt Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSAN) och Instititutionen för vård och Omsorg (IVO) ser på läkare som kompletterar behandling med vitaminer kan man ju undra över hur dessa myndigheter hanterar en sådan allvarlig fadäs som direkt skadar sjuka.

Börje Peratt

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Läkemedel och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s