Tidningen ETC i maskopi med VoF mot alternativmedicin

Mitt under sommarens vackra julimånad bröt en strid ut som gäller alternativmedicin. En debattartikel (2 juli 2014) i ETC signerad flera ledande personer inom Vetenskap och Folkbildning gick till attack mot ayurveda, homeopati och medicinalväxter under täckmanteln av att kräva en bättre lagstiftning mot alternativmedicinens utövare.

Artikeln blev ett sammelsurium av pseudoskeptiska påståenden utan konkreta referenser eller jämförelser med skolmedicinens mer flagranta klavertramp.

Den påminde mig om min artikel från 2011 i Newsvoice om alternativmedicinen och forskning. [1] Ett citat nedan.

Medicinska rapporter från USA visar att under det senaste året har 5000 människor avlidit av smärtstillande läkemedel vilket är fler än alla dem som avlidit av kokain och heroinmissbruk under samma tid. Vi kanske även ska jämföra sjukvårdens insats med att fler människor skadades och dog av svinfluensavaccinet än de som dog av samma åkomma.

Vi skrev inom Humanism & Kunskap en replik [2] på VOFs debattartikel (Publicerad på Newsvoice 6 juli 2014). Redaktör Martin Halldin på ETC refuserade vår replik med motivering, att den var osaklig och angrep VoF.

Svaret på det var att en förening (VoF), avslöjad för spektakulär opinionsbildning och som inte är intresserad av sanning, driver en sjuk agenda. Den gagnar inte vare sig sjukvård, hälsa eller vetenskap. Sakliga bevis för VoFs vilseförande strategi klargjordes i den refuserade repliken. Den beskylldes för att inte vara saklig när det i själva verket enbart presenterades fakta. Att resultatet sedan utmynnade i ett kritiskt omdöme om VoF har senare visat sig gälla även tidningen ETC. Men låt oss först upplysa om några av VoFs djupare klavertramp.

Vilka konsekvenser drog Vetenskap och Folkbildning av att de stöttat denna kostsamma och hälsovådliga massvaccinering [mot svininfluensa]? Ingen alls! Istället har VoF stått för förföljelsekampanjer mot vaccinmotståndare och straffat de som slagit larm.

En av VoFs mer uppseendeväckande aktiviteter är att nominera såväl enskilda författare och forskare som obekväma journalister och sammanslutningar till ett förnedringspris, ”Årets Förvillare” som har delats ut sedan 1987.

VoF säger sig kräva vetenskapliga bevis för alternativ medicin. Men även det är ett bedrägligt påstående eftersom man aktivt motarbetar satsningar på forskning kring alternativ medicin. När en stor donation gjorde det möjligt att vetenskapligt undersöka integrativ (alternativ) medicin obstruerade Vetenskap och folkbildning denna satsning (Oshercentrum på KI).

En massiv kritik drabbade ETC efter VoF´s debattartikel och en storm av kommentarer riktades mot VoF under dessa juliveckor 2014. ETC redaktören Martin Halldin kände sig påhoppad och anklagad och förnekade att ETC tagit ställning. [3]

På det svarade jag 9 juli:

”Själv orkar jag inte bry mig om en sådan publikation som ETC kan bara här konstatera att man svikit sin uppgift och förbrukat sitt förtroende. Vill någon skicka in en artikel till HK för att ge belägg för ETC förfall är man välkommen.”

Dagen därpå 10 juli kom Newsvoice med avslöjandet [4][5]:

avslöjar inblanda Voffare och att ETC beställt artikeln

Facebook kommentarer som avslöjar inblanda Voffare och att ETC beställt artikeln

 

 

 

 

 

 

Det är således bevisat att ETC beställt artikeln av VoF och sedan försökt mörka sambandet. ETC kan ju då knappast släppa fram en VoF kritisk replik. Hur som när det luktar dynga är det oftast dynga även då det kommer från det röda skåpet.

För att klargöra min egen hållning så är den motsvarande den som gäller i Indisk hälsovård. Läkarutbildningen omfattar i Indien en grundutbildning där skolmedicin och integrativ medicin (ayurveda) behandlas likvärdigt. Efter fyra år kan man specialisera sig och välja riktning men då har man en grund som ökar valfriheten och förståelsen för att om en metod inte fungerar så kan man pröva en annan.

EU har här stick i stäv mot folkets intresse valt att förbjuda medicinalväxter och i princip kriminaliserat användning av dem. Man har även försvårat för ayurveda trots att det är en tusenårig empiriskt evidensbaserad metod. Konstellationen VoF, politisk ohelig agenda (Vänster/extremliberalism), EU och utnyttjande av mer eller mindre korrupta media, är besvärande och olyckligt för folkhälsan.

Börje Peratt

Referenser

1) Alternativmedicin – forskning istället för förskingring à la Osher Centrum/ B Peratt Newsvoice (2011). LÄNK
2) Stoppa det oseriösa Vetenskap och Folbildning. ETC refuserade denna replik till Vetenskap & Folkbildning som angrep alternativmedicinen. (B.Peratt, R Hahn, T Sasserson et al) LÄNK
3) ETC följer upp VoF:s nedsättande artikel med läsarkommentarer Newsvoice LÄNK
4) ETC avslöjat – bad om att få debattartikeln mot alternativmedicin från VoF. LÄNK NEWSVOICE
5) ETC avslöjat – bad om att få debattartikeln mot alternativmedicin från VoF. LÄNK HUMANISM & KUNSKAP
6) Det går inte att ta död på en idé LÄNK

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Alternativ Medicin, journalistik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Tidningen ETC i maskopi med VoF mot alternativmedicin

 1. borjeperatt skriver:

  Glöm inte att EU promotar GMO och att det nu vinner stöd bland Gotlands bönder. Vi som anser att GMO är värre än kärnvapen vill att GMO ska förbjudas. Men Eskil Erlandsson är för GMO. Räcker då det med att rösta bort C eller Alliansen. Var står övriga partier? Kolla det du röstar på. Så vitt jag kan se är det fortfarande bara Demokraterna som klart tagit ställning mot GMO och önskar att hela vårt jordbruk blir ekologiskt.

 2. borjeperatt skriver:

  Kostdemokrati ”Folkhälsouniversitet” om kost, hälsa, miljö och demokrati
  En blogg mot GMO http://www.kostdemokrati.se/

 3. borjeperatt skriver:

  En växande diskussion via mail visar att alltfler nu söker förändring. Lägger upp ett eget mail från dagens konversation:
  Vi behöver bredda analysen .
  Det finns läkare som arbetar holistiskt inom sjukvården.
  Nästan tiotusen (10 000) läkare i Sverige har skrivit på ett läkarupprop om ändrad vård, så viljan finns. http://upprop.nu/vvgv
  All läkemedelsindustri är inte heller destruktiv. Tvärtom viktig och nödvändig men inte enastående.

  Ett problem är att vi möter en organiserad hydra med etablerat nätverk och finansiella muskler. En välplacerad pressrelease från hydrans PR folk går ut över hela världen.

  Under tiden är det många som kör individuella race och det är bra. Men det behövs en organiserad motkraft. Dess ultimata formen är politisk.
  [ENHET. Ja det är i alla fall ett politiskt engagemang ] Och tror jag den enda vägen till omfattande förändring. Därför startade jag Demokraterna. Om hälsa här: http://demokraterna.org/halsa/
  ..
  Avslutningsvis vill jag betona att det är helt fel att gå på skolmedicinskt utbildad sjukvårdspersonal, sjukhus och läkarstationer. En holistisk sjuk/hälsovård måste omfatta skolmedicin och integrativ medicin hand i hand.

  Kvaliten i en sådan lösning baseras på vetenskap, empiriskt grundad kunskap och ett värnande av miljö med ekologiskt framtagna livsmedel. Det innebär exempelvis totalförbud för GMO. Holistisk hälsovård innebär också en ökad samverkan av specialister inom sjukvård. Det är redan på G. Många positiva initiativ är tagna inom skolmedicin och alternativ medicin. Låt oss göra förebilder av dem istället för att hoppa på de som gjort misstag.

  Jag tror inte på misstag utan på ”Försök igen”
  I detta kan det vara meningsfullt och lyfta fram fakta över misstag och påvisa mer skonsamma alternativ.

  Börje

 4. Pingback: Striden mellan vårdfilosofier som bör gå hand i hand | Börje Peratt utforskare

 5. Pingback: Skolmedicin - Alternativmedicin: Striden mellan vårdfilosofier som bör samarbeta

 6. Pingback: Helandevård och beprövad erfarenhet | Börje Peratt utforskare

 7. Pingback: När sanningen stirrar i vitögat underlättar skygglapparna — Humanism & Kunskap

 8. Pingback: Vi firar 18 februari 2012, återfödelsen av Humanism — Humanism & Kunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s