Kunskapskanalen visar dokumentär om paranormala företeelser

Oktober 2012 visade Kunskapskanalen två dokumentärer som innebär något av ett trendbrott för SVT
Och nu i augusti går de i repris igen med första sändningsdagen 8 augusti.
Trendbrottet är att man vågar ta upp ett för Kunskapskanalen hitintills kontroversiellt tema och bemöta det med respekt.

När jag var död

Medicin och hälsa. Är nära-döden-upplevelser hallucinationer i en stressad hjärna eller en glimt av något verkligt? Vi möter personer som har befunnit sig i gränslandet mellan liv och död. De är alla misstrodda av omgivningen, men ingen av dem är längre rädd för döden. Från 2012. 10/8 02:00.

I denna holländska? dokumentär möter vi personer som har haft spektakulära upplevelser och som berättar om dem på ett trovärdigt sätt. Jag har sett och hört mer intressanta och bättre men detta är inte helt ointressant då de tillför delvis nya innehåll. Det blir svårt att avgöra om det är verkliga NDU eller om det är något annat. Men det centrala är att folk får komma till tals på ett avskalat och okommenterat sätt. Såsom forskning bör bedrivas.

Seanserna i Lily Dale

Amerikansk dokumentär från 2010. Varje sommar invaderas det lilla samhället Lily Dale i delstaten New York av folk som vill konsultera något av alla medier som bor i samhället. De vill få kontakt med de döda, något som dessa mänskliga medier hjälper dem med. De söker svar på frågor de har om släktingar och vänner som är döda. Från 2012. Även 10/8 02:00 och 11/8 02:00.

Det man kan säga om programmen är att de är väldokumenterade och befriande fria från putslustiga kommentarer.

Seanserna i Lily låter bilder och medverkande tala för sig själva. Här finns alltifrån de som jag betraktar som månglare och människor som kanske tror på sina upptåg (jag gör det inte) till medier som jag betraktar som trovärdiga och seriösa.

Det är nyttigt att se att på ett och samma ställe förekommer alla di sorter.
En av de medverkande som jag betraktar som seriös sa också att det är viktigt att vara skeptisk.

Tack Kunskapskanalen för repriserna.

Börje Peratt

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Kunskapskanalen, Paranormalt och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s