Kan kärlek överlista hydran?

Under arbetet med Humanism & Kunskaps olika möjliga uttryck fick jag förslag på att göra filmen om Erik Enby ”Läkaren som vägrade ge upp”. Jag hade då redan haft tankar om en mer omfattande vård som jag kallade ”helandevård” och som jag då utgick från var ett vedertaget begrepp. Dock inte i det svenska språket. Se Vetapedia

Vi ett antal tillfällen har jag också mött dem som anser att man ska möta aggression med kärlek, alternativt gå runt problemet.

Det är nog en smart tanke. Undvik konfrontation om det är möjligt och gör det som leder framåt. Så om vi vill förändra vården hur gör vi då? Hur många önskar en vård grundad i medmänsklighet och helhetssyn? Det som är ursprunget till skolmedicin.

Innan motståndet mot patientens hälsofrihet gestaltad av Hydran [1], fanns det många möjligheter till alternativ och Socialstyrelsen satte fram till 1980-talet inga käppar i hjulen. Tvärtom. Sedan bildades Vetenskap och Folkbildning och började omedelbart undergräva konkurrenter till läkemedelsbolagens produkter. Vi ska ha klart för oss att de också har mutat läkarna för att få dem på sin sida. [2] Nu har då hälsogårdar förvandlats till flyktinganläggningar och flera läkare drabbats av något som närmast är justitiemord. Och jag är i färd med att redogöra för hur det gått till i uppföljaren om Dr. Erik Enby.

I praktiken har vi fått en förminskad valfrihet.
Kan vi återta patientinitiativet och den medmänskliga humanismen från den antihumanism som kapat begreppet? Hotet är tydligt uttryckt:

Centralt i antihumanism är uppfattningen att begreppen ”den mänskliga naturen” bör avvisas. Andlighet och människans existentiella frågor kring meningsfullhet och Gud är enbart metafysiska och därmed också irrelevanta för förståelse av såväl forskningens uppgift som kapitalets makt i den politiska ekonomin. Mänskliga rättigheter anses vara en abstraktion med motsatt verkan för människan i samhället.

Vi har under senare decennier kunnat se hur antihumanismens strategier förminskat ursprungliga humanistiska institutioner som förlorat medel och anseende och i princip reducerats till lealöshet. Den antihumanistiska materialistiska vetenskapen har tagit över alla resurser och det avspeglar sig i en maktsfär som knappast uttrycker kärlek.

– De farligaste hoten grinar med sitt manipulativa tryne och kastar in mänskligheten i sorg och elände innan vi samlar oss och väljer att försöka förhindra det.

Jag vill inte enbart peka finger på politiken utan det finns också skäl till självkritik från de humanistiska akademier som tappat initiativet. De har inte klarat av den nästintill vaulvsliknande anstormningen från vad som kan betraktas som cyniskt vetenskapligt håll som gärna kallar sig naturvetenskap. Miljarder läggs på att upprepa samma test för att kunna presentera en ”evidensbaserad” och ”validerad” studie. Vilket sedan resulterar i läkemedel med biverkningar och förbud mot verksam naturmedicin utan biverkningar.

Inriktningen blir alltmer produktifierad. Detta gynnar kommersiella intressen. Något som löpt amok bland forskare på Karolinska Institutet där man utnyttjat skattemedel för att lägga uppfinningar i egna företag.  Se FaktaGrind: Martin Ingvar …

Särintressen utan hänsyn till människors behov återspeglas också i driften och kommersialiseringen av sjukvården. Det drabbar inte bara patienterna utan också sjukvårdspersonalen. En av konsekvenserna har blivit att självmorden bland läkare har hamnat allt högre i denna hemska statistik och felbehandlingar har klättrat till tredje plats som orsak till patienters dödsfall inom sjukvården i USA. Hur ska denna kurva vändas om man inte återskapar balansen och återtar humanismens helhetssyn. Och går det med enbart kärlek när den tycks satt ur spel?

Börje Peratt
Jag kallar mig i min forskning och författarskap internationellt för Human Scientist med fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik. Lämnade den naturvetenskapliga linjen för frågor som berörde mig djupare.

1) Hydran kommer i Sverige tilluttryck genom Förbundet (anti)humanisterna med ursprung i marxistisk filosofi och föreningen på socialdemokratiskt initiativ: Vetenskap & Folkbildning (VoF)

1) Bakom Hydran står ett socialdemokratiskt initiativ, genom entrism infekterade delar av möjligen alla politiska partier i riksdagen, Kungliga Vetenskapsakademin, genom entrism infekterade delar av utbildnings- och forskningsinstitutioner som KTH och Karolinska Institutet, delar av Public Service som verkar inom vetenskap och nyhetsredaktioner, Expressen och Dagens Nyheter som ingår i Bonnierkoncernen, i princip hela läkemedelsindustrin.

1) Hydran har förgripit sig på våra heligaste värden, frihet under ansvar och uppbyggande samverkan för allas bästa och ersatt det med nedbrytande materialism, egomakt och girighet.

2) Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag | SvD
1 200 läkare fick 20 000 kronor var från läkemedelsindustrin
Överläkare fick mest av läkemedelsbolagen | SvD

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Alternativ Medicin, Helandevård, Sjukvård och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kan kärlek överlista hydran?

  1. Pingback: Cancerfondens förespråkare klarar inte sångarens klartext | Börje Peratt - Debatt

  2. Pingback: Justitiemordet, filmens första trailer – Dan Larhammar vetenskapsakademiens nye ordförande — Humanism & Kunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s