Tappat greppet?

Newsvoice nya ansikten. Skärmdump Spion i Extremhögern by Public Domain

I dag fick jag ett nyhetsbrev från nättidning Newsvoice som publicerat flera av mina artiklar under många år, särskilt dem där jag granskat antihumanism och redogjort för alternativismens frammarsch med Trump i spetsen.

Redaktören Torbjörn Sassersson har idag fått chansen att publicera artikeln på Newsvoice och ge en egen kommentar. Istället har han valt att publicerar den osynlig.

Börje Peratt: NewsVoice har tappat greppet och kört ner i högerdike

Dvs den finns inte någonstans på hans första sida. Ska  man hitta den måste man söka på mitt namn. Därför publicerar jag nu på alla andra möjliga forum.

De senare artiklarna på Newsvoice om främst Trump har mötts av ifrågasättanden och irriterade kommentarer och jag har då försökt granska fenomenet under alternativism. Jag kände då inte till ”alt right” (alternativa högern) eller altNorden.

Den senaste artikeln som rörde mitt namn var redaktör Torbjörn Sasserssons puff för en trailer om uppföljaren till dokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp”. Då hände något mycket märkligt. En för mig okänd figur vid namn Jan Norberg gick till våldsamt angrepp och hävde ur sig en rad påståenden och beskyllningar främst grundade i att jag skulle rida på en nyligen avliden ”medborgarjournalists död” en person som jag heller inte kände till. Att Sassersson tillät dessa ogrundade anklagelser och i den form de fick förstärkte redan uppkomna misstankar om att han tappat greppet om Newsvoice.

Lite granskning av denna Jan Norberg gav ett intryck om en smygnasse med en personlighet av ”rule by fear” och med ett maktspråk värre än de pseudoskeptiker vi tidigare argumenterat mot. Han hyllade således denna avlidne ”medborgarjournalist” som visade sig ha starka beröringspunkter med nazism och alt-right rörelsen och den svenska högerextrema Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Plötsligt frigör sig denna Norberg ur skuggorna och fram träder bilden av en nazist.

Nättidningen ”Expo har tittat närmare på organisationens grundare Bechir Rabani… en nätaktivist som sprider antisemitism och stödjer nazister.”  I nedanstående saxas, med tillåtelse av Leman, från en artikel på Expos hemsida.

[Bechir Rabani] Mannen bakom hatkampanj mot journalister sprider judehat och hyllar nazister

Publicerad 2017-03-28 14:43 av Jonathan Leman och Daniel Vergara

Bechir Rabani gör på Facebook reklam för en nazistisk propagandafilm [Skärmdump Youtube]

– ”Bechir Rabani beskriver sig själv som en ”medborgarjournalist” men Expos granskning visar att han snarare är en nätaktivist som sprider grov antisemitism och som öppet stödjer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Samtidigt syns han i festsammanhang med sverigedemokratiska gräsrötter. Rabani Förnekar förintelsen och skriver vidare:

”Judarna samlades aldrig ihop, judarna förklarade krig mot Tyskarna innan kriget bröt ut. 6 miljoner är ren nonsens, det fanns inte ens 6 milj judar i Europa under den tiden”, slog Bechir Rabani fast i en kommentar på Facebook 2013, trots att antalet judar i Europa runt 1933 var omkring 9,5 miljoner.

”Israel och zionisterna är mästare på manipulation eftersom de styr media och läroböcker, de styr folket!”,…

”Hitler blev syndabock för att han gått emot bankeliten, han ville sitt folks bästa, istället målades han ut som djävulen”. (Bachir Rabani)”

Bechir Rabani stöder öppet den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Inför organisationens demonstration i Stockholm 12 november 2016 beklagade han att han inte hade möjlighet att delta.

Skärmdump Facebook [by Public Domain]

Bechir Rabani deltog 2016 även i en webbradiosändning från NMR där ledaren för NMR:s politiska gren deklarerade att Rabani, sin arabiska bakgrund till trots, kommer att undantas i händelse av ett inbördeskrig mot hans folkgrupp.

Colin Robertsson och Stead Stedman ledande figurer i Alt-right rörelsen filmad av Patrik Hermansson i dokumentären ”Spion i extremhögern” [Skärmdump by Public Domain]

Rabani ångade på i samma stil som alt-rightrörelsen och med sin kritik av feminismen med dess krav på rättvisa och jämställdhet liksom Rabani förnekade mänskliga rättigheter för människor med olika genusidentiteter.

”Mångkultur”, ”feminism” och pride-flaggor är bland de mest effektiva vapnen för att från insidan krossa ett land”, (Bechir Rabani, debattartikel, Nya Tider, #10/2016).

Man får förmoda att de som hyllar denna ”medborgarjournalist” hyser motsvarande högerreaktionära ideologi och deltar i skitstövlarnas parader.

Man får också förmoda att redaktör Sassersson känner till dokumentären ”Spion i Extremhögern” som gick i SVT Dokument utifrån och som har recenserats av K. Wistrand på Humanism & Kunskap (Länk till artikel). Här står det klart att Trump är extremhögerns ledstjärna och hjälte.

Denna viktiga dokumentär finns att se på TV play LÄNK fram till 8 februari 2019.

Trump kysser alt-right Grodan Pepe [Skärmdump by Public Domain]


I samband med spridningen av Wistrands artikel dök antidemokrater och altNorden upp med klassiska pseudoskeptiska förnekelser och angrepp. Mannen som i Charlottesvillmassakern 2017 körde ihjäl en kvinna och lemlästade över 30 personer – ”gjorde det inte avsiktligt man ser ju bromsljusen.” – ”Hon som dog fick hjärtinfarkt av övervikt”. Rapporten visar att hon dog av våldsam krock av hårt fysiskt föremål mot bröstet som krossade hjärtat med omedelbar död som följd.

I dagens nyhetsmail från Newsvoice nämns även Mats Cederholm som uttalat tydliga antidemokratiska värderingar och som kör med klyschan om ”på klar sikt”. Samtliga dessa alternativister besväras emellertid av grumlig sikt. Och det är besvärande och rent tragiskt med den extrema högersväng Newsvoice nu har tagit.

Jo, jag får räkna med att högersvängen ger fortsatta kommentar i linje med tidigare angrepp, förnekelser och bortförklaringar.

Börje Peratt

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i journalistik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tappat greppet?

  1. Janna skriver:

    Newsvoice har verkligen sjunkit ned i det bruna träsket under det senaste året. Var och varannan artikel behandlar numera hotet från muslimerna och beskrivningar om hur det västerländska demokratiska samhället är ruttet till formen. Antidemokrater runt om i världen måtte jubla kring den splitt detta sår i samhället. Det hela har ju dragit till sig ett nytt klientel av läsare, och jag blir ofta förskräckt över att ingen reagerar mot de många antisemitiska kommentarerna som man gång efter annan finner i kommentarsfälten. Precis som muslimen så är juden en fiende för dessa människor.

    Sassersson har tyvärr börjat umgås med Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson, och frekventerar dennes pod. Andersson har ett förflutet inom Nationaldemokraterna. När de båda tidningarna gjorde gemensam sak och besökte och gick och filmade i Bonnierskrapan i våras hade man dessutom en individ ifrån nazistiska Nordisk Ungdom i sitt släptåg. Detta fick Expressen att skriva i rubriker kring ”Högerextremister utanför Expressen sökte Thomas Mattsson”.

  2. borjeperatt skriver:

    Janna, jag är också bestört över vad som har hänt på Newsvoice och samtidigt utgör både Bonnierpressen och Expressens Thomas Mattsson ytterligt svåra problem för den fria pressen och demokratin. Thomas Mattsson och Bonnierpressen låg ju bakom mediedrevet på Dr Erik Enby. De uppför sig som en propagandamaskin för Vetenskap och Folkbildning och antihumanismen. Så vi tycks ha hamnat i ett läge mellan pest och kolera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s