VoF bevakar journalister

Föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF, bevakar journalister. Avsikten är att kontrollera så att journalister håller sig inom VoFs ram annars riskerar man att bli hånad, och redaktionen att utsättas för förföljelse. VoF delar ut skampriser och skrämmer till tystnad. Det är ett hot mot demokratin och det är angeläget att uppmärksamma företeelsen och att minimera effekten. [1][2]

FAKTA:
VoF har antihumanism och nyatismen som ideologisk grund formulerad av dessa bildare Sven Olof Hansson vid KTH och Paul Kurtz vid CSICOP. CSICOP har lyckats kapa humanismen och förvandla den till intolerant, materialistisk och inskränkt antihumanism. [3]

CSICOP i Sverige representeras av både (anti)Humanisterna och VoF och en del andra förgreningar såsom Bright. Denna hydra har lyckats värva medier och journalister som tydligt följer antihumanismens exkluderande strategi. Syftet är att underminera alternativ (integrativ medicin) och människor med en andlig världsåskådning. Anna Bäsen är ett exempel på DN som haft just en agenda att kränka alternativmedicinens utövare men  inte alls kritiserat annan medicinsk felbehandling. [4], Martin Wicklin är ett exempel på Sveriges radio som under lång tid gjort program i akt och mening att förlöjliga andlighet. Han är påhejad av Amanda Duregård som jobbar både för Public Service och sitter i VOF. Jag påstod ett år innan Wicklin fick VoFpriset som Årets Folkbildare att han hade en samverkan med Vof. Det förnekade han då men har ändå fortsatt med det. [5]

Professor Truzzi som tillsammans med Kurtz startade skeptikerrörelsen hoppade av med motiveringen att målet för CSICOP var att bekämpa andlighet. Han tog avstånd från organisationen då den bestod av falska skeptiker som inte var intresserade av att undersöka sanningen utan drevs av fördomar och fanatism. Truzzi menade att medlemmarna dominerades av ”pseudoskepticism” och kallade dem pseudoskeptiker.

Susan Blackmore, blev 1991 CSICOP medlem, men fann där vad hon beskrev som ”värsta sortens pseudoskepticism” [6]:

”Det finns några medlemmar i skeptikernas grupper som tydligt tror att de vet det enda rätta svaret innan utredningen gjorts. De verkar inte vara intresserad av att väga alternativ, undersöka påståenden, pröva psykiska erfarenheter eller förändra sig själva (Gud förbjude!), utan enbart ge stöd för sin egen speciella tro [uppfattning], struktur och sammanhang [världsbild].(SB)”

Vofjackor

En sekt, inte olik ku klux klan

Kommunikationsforskare Per Anders Forstorp vid KTH beskriver dem som en militärliknande organisation. [7]

”I sin väktarroll är de inte så mycket revolutionärer som försvarare av den befintliga ordningen, dvs. en slags poliser… det fientliga, moraliserande och raljanta tonfallet, det entydiga försvaret för den etablerade (natur)vetenskapen, monopoliseringen av kunskapsinhämtningens metoder och intoleransen mot alternativa sätt att erhålla kunskap.” (P A Forstorp, Makten över folkvettet)

Kommentar: VoF försvarar inte naturvetenskapen, i själva verket försvarar man sina vanföreställningar, förnekelser och sin pseudovetenskap.

VoFs metoder har blivit alltmer ifrågasatta och föremål för polisanmälningar och förberedelser för åtal. 2011 lämnade 18 sakkunniga, nästan 50 % av expertisen, VOF. Kvar blev en grupp där majoriteten saknar kunskap om de områden man ska vara expert inom och i flera fall brister i akademisk och vetenskaplig grund. Man har då lämnat den vetenskapliga ambitionen och säger sig idag vara en propagandaorganisation.

Det är mot den bakgrunden vi kan se hur en Facebookgrupp som ”Journalistbubblan” har ett antal voffare som på klassiskt vofmanér trasar sönder journalistisk ambition som luktar kritik mot VoF.
Jag lade upp en artikel i denna Facebookgrupp om hur Wikipedia manipuleras av CSICOP och VoF i Sverige. De kallar sig Wikipediaguerilla och bevisen är överväldigande. Det finns också omfattande bevis på VoF eget forum för att en sådan verksamhet startad 2006 med nästan 600 inlägg i september 2014.

Calle555 Vof Forum inkvisitionens initiativtagare

Calle555 Vof Forum inkvisitionens initiativtagare

Men på facebookgruppen ”Journalistbubblan” försöker voffare med olika medel att förhindra en diskussion om detta.

Jon Weman försöker censurera wikipediaproblematiken.

Jon Weman försöker censurera wikipediaproblematiken.

Pånyttfödd inkvisition

[7][

”Utan tvekan är VOF inkvisitionens reinkarnerade dumstrutar som förvandlat sig till småpåvar”(BBlogg)

 

 

Kommentar om Forstorps föreläsning på VOF forum

Kommentar om Forstorps föreläsning på VOF forum

Jag blev utesluten ur denna Facebookgrupp med motiveringen att kritiken mot VoF saknade substans.

Jag låter ett citat i en blogg avsluta vad väldigt många anser om VoF. Det kan uppfattas som brutalt och att gå över gränsen. Men det är icke desto mindre sant.

Det fazistoida etablisemang rövslickar orden som föreningen ”Vetenskap och Folkbildning” representerar är den mest flagranta grupp av mobbare och åsikts förtryckare som finns i detta land. (Blogg: In the end we’re all debt)

Det är angeläget att samhället, sociala medier och grupper på Facebook uppmärksammar Voffares agerande och bestämmer sig för om detta är ok. Min artikel på Journalistbloggen lockade fram en del av dem och vad vi tyvärr ser är att det även finns förgreningar till SR och SVT.

Som gammal SR och SVT medarbetare är det mycket trist att se, icke desto mindre måste det uppmärksammas. För att komma åt näthat [9] och journalisters självcensur måste vi våga tillstå det problem som VoFs agerande innebär för såväl demokrati som forskning och yttrandefrihet.

Börje Peratt

Referenser

1) Medievärlden om Vetenskap och Folkbildning: ”Har ni förvillat, om Årets Förvillare?” (2013) Länk

2) VoF – föreningen för rollspelande pojkar har utsett Årets förvillare 2012 (Över åren är det mest kvinnor som drabbats av denna förföljelse) Länk

3) Vetenskap som folkbildning har trampat snett, B Peratt 2011 (Newsmill, återskapad artikel) Länk

4) Anna Bäsén – ansiktet bakom häxjakten Länk

5) Näthat toppen på isberget Del 7 – Public service

6) J.E. Kennedy, ”The Capricious, Actively Evasive, Unsustainable Nature of Psi: A Summary and Hypotheses”, The Journal of Parapsychology, Volume 67, pp. 53–74, 2003. See Note 1 page 64 quoting Blackmore, S. J. (1994). Women skeptics. In L. Coly & R. White (Eds.), Women and parapsychology (pp. 234–236). New York: Parapsychology Foundation.

7) PA Forstorp, ( 2011) Rapport: Makten över Folkvettet: Skeptiker i svensk offentlighet, KTH Länk

8) Nya tidens inkvisition

9) Börje Peratt: Näthuliganismen missbrukar yttrandefriheten LÄNK

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Facebook, journalistik, Wikipedia och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till VoF bevakar journalister

  1. borjeperatt skriver:

    Det har blivit ett antal bra kommentarer till denna artikel i olika forum och mail varav jag besvarat med en längre kommentar som jag också lägger här: På den gamla goda tiden (då jag jobbade för SR, SVT och dagstidningar), träffades vi journalister regelbundet diskuterade och argumenterade, man lyssnade på varandras åsikter. Ibland gick det hett till men respekten för oliktänkande var hög. Hos mig är detta fortfarande högt i tak därför har jag startat föreningen Humanism & Kunskap för att återta humanismen i dess sanna form, tolerans, öppenhet, medkännande. Det som kännetecknar VoF och (anti)humanisterna är intolerans, förföljelse och kränkande påhopp (stalking). De kan t ex inte föra en diskussion här utan raljerande och nedsättande uttryck. De har med sina förföljelser skadat många enskilda forskare, journalister, kulturarbetare, psykologer genom att kontakta arbetsgivare och driva genom yrkesförbud. (Flera av de angripna har fått skriva avtal som inskränker deras möjligheter att uttala sig eller diskutera vissa ämnen om de vill ha kvar sina jobb.) Voffare/associerade har förhindrat och försökt förhindra föreläsningar genom att kontakta uthyrare. osv Här har inte minst Sturmark varit aktiv. Många andra inom VoF förnekar sådan verksamhet men bevisen finns också här. Därför har jag gjort en diger utredning av deras verksamhet. Den visar på en skrämmande odemokratisk rörelse. Jag gjorde en jämförande insats (aktionsforskning för en artikel) en måndag då de gick till gemensamt anfall mot en ensam under arbetstid. Jag kontaktade några av deras arbetsgivare (vilket jag förvarnat angriparna om) och frågade om arbetsgivaren sanktionerade denna mobbing på arbetstid som bl a rör inskränkning av mötesrätt (Mänsklig rättighet). Gissa om den artikeln tog hus i helvete. Andra aktionsforskare/journalister såsom på Agenda mm kontaktar ofta inblandade såsom arbetsgivare men om man gör detta om voffare och deras associerade ja då är det plötsligt fel. Man får således inte göra som de gör. De agerar annars oftast under anonyma nicks på forum och då det gäller wikipediamanipulation. /BP

  2. Pingback: Centern har frångått sina grundvärden, hur har det gått till? | Börje Peratt utforskare

  3. Pingback: Helandevård och beprövad erfarenhet | Börje Peratt utforskare

  4. Pingback: Peter Olausson VoF utnyttjar Viralgranskaren för att sprida osanningar | Börje Peratt utforskare

  5. Pingback: Skeptiker-hydran: CSICOP under förfall | Börje Peratt utforskare

  6. Pingback: Peter Olausson blåser Viralgranskaren — Humanism & Kunskap

  7. Pingback: Vetenskap och Folkbildning undergräver journalistiken — Humanism & Kunskap

  8. Pingback: När sanningen stirrar i vitögat underlättar skygglapparna — Humanism & Kunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s