WHO Svininfluensa SvD

Hård kritik mot pandemilarmet

Trots att svininfluensan försvunnit från rampljuset ökar kritikerstormen mot WHO (Världshälsoorganisationen). Den hårt trängda FN-organisationen lovar vissa förbättringar.Under strecketInger AtterstamUppdaterad 2010-06-29Publicerad SvD 2010-06-28 Dela artikeln:

Hård kritik mot pandemilarmet

Svininfluensa, först upptäckt 1930, är en vanlig och ibland dödlig grissjukdom som orsakas av influensavirus typ A. Den sprids normalt inte till människor, även om smittfall noterats emellanåt, främst bland personer som varit i direkt kontakt med grisar.
Vanligt influensavaccin för människor skyddar inte mot svininfluensa.
WHO har pekat ut svininfluensa som en tänkbar orsak till mänskliga influensapandemier, som brukar uppträda vartannat eller vart tredje årtionde. Den senaste verkliga pandemin var Hongkonginfluensan, som slog till för över 40 år sedan.
Svininfluensan ska inte förväxlas med den fruktade virusvarianten H5N1, fågelinfluensan, varav närmare 400 människor har smittats i världen sedan 2003.

VAD ÄR WHO?

Världshälsoorganisationen är ett FN-organ med 193 medlemmar som grundades 1948 och har högkvarter i Genève. WHO koordinerar internationell medicinsk hjälp till drabbade av sjukdomar som sars, malaria och aids. WHO bekämpar också andra sjukdomar genom att exempelvis distribuera vaccin.
Man driver också kampanjer för att minska tobaksförbrukning och forskning om magnetfält från mobiltelefoner.

”Pandemin som inte var någon pandemi”, sammanfattar den brittiske parlamentarikern Paul Flynn från Labourpartiet året med svininfluensa i en starkt kritisk rapport till Europarådet.

Han vänder sig främst mot WHO:s agerande men också mot alla som ansvarat för svininfluensahanteringen som EU-organisationer och smittskyddsmyndigheter i respektive länder.

– Ett slöseri av enorma summor skattepengar och en omotiverad skräck som spreds till befolkningen i Europa, är ytterligare en slutsats.

Han är inte ensam om sin kritik mot WHO. En annan tungt vägande aktör är den ansedda brittiska läkartidningen BMJ (British Medical Journal) som genomfört en ingående undersökning av WHO:s pandemistrategi.

Deras artiklar ger ytterligare bränsle åt den återkommande huvudkritiken för överdrifter, hemlighetsmakeri och dolda relationer till läkemedelsindustrin inom WHO.

BMJ:s slutsats är inte heller nådig:

– WHO:s trovärdighet är svårt skadad, konstaterar tidningens chefredaktör Fiona Godlee och kräver snabba insatser för att återställa människors förtroende för FN-organisationen.

Det var den 11 juni förra året som WHO:s generaldirektör Margaret Chan under en dramatisk presskonferens förklarade att svininfluensan (H1N1) var en pandemi. Den främsta effekten var att ett stort antal länders kontrakt med vaccinföretag aktiverades och miljarderna kunde börja strömma in till företagen.

Nu ett år senare har svininfluensan i det närmaste försvunnit. Få eller inga nya fall noteras. Istället står flera länder med stora överskott av vaccin som de inte vet vad de ska göra med. Bara i Sverige handlar det till exempel om överblivet vaccin för sådär 400 miljoner kronor, i Irland över 100 miljoner.

Samtidigt ska enligt investmentbanken JP Morgan försäljningen av svininfluensavaccin renderat mellan 7 och 10 miljarder dollar i vinst till vaccinföretagen under 2009.

WHO:s agerande väckte snabbt kritik för alltför överdrivna uttalanden om riskerna och också om misstänkt påverkan från läkemedelsindustrin.

SvD kunde som första tidning redan i november förra året avslöja att de känsliga och kommersiellt så viktiga besluten om att klassa svininfluensan som pandemi visserligen formellt fattades av generaldirektör Chan själv. Men hon tog råd från en speciell nyinrättad katastrofkommitté som består av 16 experter. Vilka de var var dock hemliga, förklarade WHO ampert för SvD flera gånger. Det gick alltså inte att få reda på vilka de var och vilka band de eventuellt hade med vaccinindustrin.

Efter SvD:s artiklar släppte WHO till sist namnet på ordföranden i den hemliga kommittén, den australiensiske virusforskaren John Mackenzie.

Inte heller BMJ lyckades få fram fler namn och WHO har konsekvent vägrat lämna ut information om sina influensarådgivares jävsdeklarationer till BMJ och till andra.

Den massiva kritiken har nu lett till ett antal ovanliga motaktioner från WHO:s sida. Det första steget var att tillsätta en som WHO säger fristående kommitté som ska utreda WHO:s pandemiinsatser. I den är däremot är medlemmarnas namn offentliga. Men det faktum att ordförande i katastrofkommittén John Mackenzie själv sitter med i utvärderingen har fått många att redan nu ifrågasätta oberoendet.

Den andra insatsen är ett längre uttalande på WHO:s hemsida där organisationen medger åtminstone vissa problem. Huvudbudskapet slås fast än en gång: WHO har absolut inte fattat beslut för att öka industrins vinster. Men samtidigt förklaras att det är oundvikligt att WHO:s experter har band till läkemedelsföretagen, men WHO medger att rutinerna för att säkerställa industrikopplingar behöver skärpas.

WHO skriver också att det är förståligt att hemlighållandet av namnen på medlemmarna i kriskommittén kan väcka misstankar om påtryckningar. WHO avslöjar också att under Sars-utbrottet utsattes WHO:s experter för olika former av kommersiell lobbypåverkan som hotade deras objektivitet.

Organisationen meddelar därför nu att samtliga namn i kommittén och deras eventuella industrikontakter ska offentliggöras så fort svininfluensan är över.

Slutligen lovar också WHO att skärpa rutinerna när det gäller kontrollen av och öppenheten om deras experters relationer med kommersiella intressen.

Frågan är om detta tystar kritiken.

Fotnot: Paul Flynns rapport lämnades till The Social, Health and Family Affairs Committee of the Parlamentary Asssembly of the Council of Europe (Pace). http://assembly.coe.int

Artikel kopierad för att säkerställa dess innehåll

Källa Länk https://www.svd.se/hard-kritik-mot-pandemilarmet

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s