Näthat toppen på isberget Del 7 – Public service

Del 7. Sveriges Radioproducent utnyttjar näthat för egen dold agenda

Här fortsätter artikelserien om näthatet med ett exempel på hur en producent för Sveriges Radio vänder bort ansiktet från undersökning av det värsta näthatet som kommer från ett organiserat håll. Varför då? Jo man har ju fått pris därifrån. Luktar det inte korruption?

Radioinslaget i Sveriges Radio heter: ”Råder straffrihet för näthatet? De tar kamp mot näthat i egna händer”
Reportar: Katarina Andersson, Martin Wicklin och Johan Cedersjö.

Det verkar så bra men vänta nu. Det var ju Martin Wicklin som körde Övernaturligt i Sveriges Radio där främst Wicklin häcklade de han intervjuade som trodde på sånt.
Martin_Wicklin_Sveriges_Radio
Jag skrev redan i dec 2011 ”I bakgrunden spökar Vetenskap och Folkbildnings röster”
där jag kritiserade programmets ansvariga för en tendentiös och arrogant rapportering. Jag ringde också upp en av journalisterna som direkt intog försvarsposition. Jag försökte bara få information om bevekelsegrunder för programmet och deras egen research. Hur vi än diskuterade blev det för mig uppenbart att deras skeptikerförhållande var pseudovetenskapligt, fördomsfullt och lät VoF.
Ett år senare får de pris som ”Årets folkbildare” av VoF! Vilket sammanträffande?

Det nu aktuella programmet som handlar om näthat har utan tvekan ett viktigt innehåll

I presentationen av programmet skriver SR:

 ”Och vi ska i veckans program fortsätta på temat – för näthatsdebatten handlar inte bara om kränkningar eller om hot. Det är faktiskt värre än så. Det handlar om brott. Brott som begås mitt framför allas ögon, helt straffritt – bara för att dom sker på nätet.” (SR’s egen presentation)

Ja, det är helt rätt. Det har pågått länge framför ögonen och värst är det organiserade. Men Wicklin mfl riktar enbart in sig på enskilda anonyma näthatare. De nämner naturligtvis inte något om dem som agerar under beskydd av VoF, den organisation som belönat dem med pris.

Så här skriver SR i programpresentationen;

”Vi har tittat vidare på nätbrotten den här veckan. Och det är en sorglig historia om poliser som tycker att det är för komplicerat att utreda, åtal som aldrig väcks, domar som aldrig faller och förövare som aldrig får sitt straff. Men det är också en historia om ett gäng medborgare som tröttnat på hela skiten– och tar saken i egna händer.” (SR’s egen presentation)

Anmälningarna mot VoFs nätattacker har lämnats in många gånger men lagts ned. Vi som ”tröttnat på hela skiten– och tar saken i egna händer” skriver. Denna artikelserie är ett exempel.

Att lyfta fram huSR-skeptikerskolar man ska diskutera med näthatare och bemöta dem är direkt kontraproduktivt.

Detta borde Wicklin veta. Polisen avråder från att kommunicera det gör bara saken än värre. Men i Wicklins program blir resultatet att man uppmanar till sådana försök till dialog. Det är mumma för näthatarna för då knyter de offren än närmre. Detta ligger i linje med näthatsbibeln som förresten också får reklam på Sveriges Radio. Här lär Vof ut hur man ska bete sig för att attackera och förgöra sina offer.

Denna SR sida visar hur lierad en SR redaktion är med VoF och promotar en skeptikerskola som går ut på att utbilda näthuliganer.

I Vofs ledband

Martin Wicklin, hur är det med ditt förhållande till det organiserade näthatet på Vetenskap och Folkbildning? Det framgår ju med all tydlighet att du har en stark koppling till åtminstone en av de två systerorganisationerna Humanisterna och Vetenskap och Folkbildning. Senast fick du som sagt VoFs Folkbildarpris. Jo VoF brukar göra så då journalister har gått i deras ledband. Jag kritiserade dig för denna koppling redan i december 2011 och då förnekade du något samband. Däremot hotade du förtäckt efter vårt samtal att du spelat in det. Jag har inget att dölja. Har du det?

Det finns kända anonyma näthatare som ni skulle kunnat undersöka, Gesus är en, men ja just det han kränker ju framför allt mediala och det har du ju själv gjort i dina radioprogram.

Slutsats
Radioprogrammet av Wicklin mfl verkar vara ett viktigt inslag i debatten för att åstadkomma upplysning om näthatet men men, man har lyckats utesluta det organiserade näthatet som har pågått längst och har den största omfattningen. De som givit Martin Wicklin priset som ”Årets Folkbildare” gav också skampriset ”Årets förvillare” till en SR redaktion som undersökt biverkningar av vaccin. Kritik mot vaccin är ett tabubelagt område enligt VoF. Borde inte en seriös journalist undersöka varför?

Börje Peratt

Robert Hahn: Humanism och vetenskap i nytt sken.

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Det här inlägget postades i Internet, Näthat artikelserie och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Näthat toppen på isberget Del 7 – Public service

 1. Medicinsk Expert skriver:

  Till att börja med så är det inte vaccinernas förtjänst att de stora ”armodssjukdomarna”, som difteri, smittkoppor, polio och tuberkulos blivit så ovanliga i västvärlden. Denna typ av sjukdomar frodas i miljöer där människor lever fattigt, bor i kalla och dragiga hus, där människor bor för tätt, har dålig hygien och inte får god och näringsrik mat. Det finns åtskilligt med statistik som visar att dödlighet i de allra flesta infektionssjukdomar dramatiskt gått ner långt innan några vacciner sattes in.

  Det samma gäller för våra s.k barnsjukdomar, tex mässling, som enligt Hemmets Läkarbok på 30-talet, beskrevs som en relativt harmlös sjukdom. Mortaliteten i mässling minskade drastiskt långt innan vaccinet sattes in på 70-talet. Att mässling idag betraktas som en farlig sjukdom, den sammankopplas ofta med encefalit (hjärninflammation) beror troligen på att man använder febernedsättande medicin och antibiotika, som supprimerar immunförsvaret och gör att kroppen inte själv kan ta hand om infektionen på ett effektivt sätt. Feber är ett naturligt sätt för kroppen att skydda sig mot humanpatogener, som ofta växer bäst vid 37 grader. Det ska också nämnas att just encefalit är en vanlig vaccinbiverkan. (fass.se)

  Att vacciner är skadliga upptäcker man enklast genom att läsa läkemedelsbolagens egna produktresuméer. Ingen gör någon hemlighet av att vacciner har många och allvarliga biverkningar. Behöver jag nämna svininfluensatragedin? Och den är inte den enda. Läkemedelsbolagen har betalat ut miljardsummor i skadestånd till vaccinskadade. Främst i USA, men sedan 80-talet är läkemedelsbolagen i det närmaste helt friskrivna från ansvar och ansvaret för vaccinskador är numera lagt på de sociala myndigheterna i respektive land.

  Man kan också själv gå in och kolla upp biverkningsstatistik över olika vacciner på CDCs egen hemsida VAERS: http://www.medalerts.org/vaersdb/index.php

  Referenser:
  Vaccinationer: risker och skador, Eisenstein och Miller
  Vaccination- en förälders dilemma, av Greg Beattie

 2. Jonas K skriver:

  Börje, varför gör du såhär?

  • borjeperatt skriver:

   Jonas, jag gör det som varje seriös journalist i det här landet borde göra. Undersöker maktens övergrepp mot den lilla människan. Avslöjar fusk och bedrägeri. Frilägger samband så att människor kan ta ställning till om detta är gynnsamt för samhället och vårt land. Vill vi verkligen ha ett organiserat näthat? Vill vi ha denna intolerans? Vill vi ha en förkrympt egoism, ovärdig människan.

 3. ruben skriver:

  Vem har egoistiskt intresse varna för vaccin? Vem har egoistiskt intresse dölja de risker som finns att ta vaccin?
  Varför skulle SR inte upplysa om riskerna? Det har gått överstyr med lögner för så länge sedan, så det är på tiden.

  • borjeperatt skriver:

   @Ruben, detta med vaccin är en stor del av isberget under ytan. I artikelserien del 8 kommer en del av denna problematik att nämnas. Men man kan fråga sig varför Sveriges Public radio och TV och Smittskyddsinstitutet tillsammans gynnar läkemedelsindustrin på bekostnad av folkhälsan.
   Money talks och då handlar det om grupperingar med stor makt och mycket pengar. Maffia i all ära. Detta är antagligen värre. Nu ryker den sista oskulden om det fanns någon kvar.

   • ruben skriver:

    Tackar för att du använder din erfarenhet inom journalistiken på så bra sätt. Nyfikenheten och rapporteringen är inte så framträdande längre bland journalister tyvärr. De vill mest propagera för den tro de själva är indoktrinerade i. Kanske de finns hur många journalister som helst i bakgrunden, men får inte utrymme i dagens situation. Hoppas den ”äkta” nyfikna journalistiken får sin renässans snart igen.

  • devadatta skriver:

   Läkemedelsbolagen tjänar på att sjukdomar inte utrotas som skett med smittkoppor och snart polio. Så länge sjukdomarna finns kvar kan läkemedelsbolagen sälja sina vaccin. Genom att påstå att vaccinen inte fungerar eller är skadliga (vilket är uppenbart felaktigt) ökar alltså vaccinmotståndarna de stora bolagens profit. Så man kan verkligen fråga vem som tjänar på att varna för vaccin.

 4. borjeperatt skriver:

  Tankesmedjan i P3
  Nu har jag vid några tillfällen under bilkörning rattat in p3 och hamnat i denna så kallade tankesmedja. Den arroganta självhävdande tonen slår gärna ner på charlataner. Man anar att det ska vara ironi men det blir aldrig roligt. Att sparka nedåt vem skrattar åt sånt?
  Se vidare kritiken mot Tankesmedjan i P3 ”Vofradio?”.

 5. Ping: Gesus och annat löst folk på Facebook | Börje Peratt utforskare

 6. Ping: Ett mönster av pseudoskepticism | Börje Peratt utforskare

 7. Ping: VoF – Mörkrets krafter | Börje Peratt utforskare

 8. Ping: VOF bevakar journalister | Börje Peratt utforskare

 9. Ping: Journalister i ledband | Börje Peratt - Debatt

 10. Ping: Vetenskap och Folkbildning undergräver journalistiken och vetenskapen — Humanism & Kunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s