Stalkerns psykologi

Stalker är ett program i TV 3 där Hasse Aro är programledare. Jag såg ett avsnitt i veckan som handlade om en kvinna som förföljts och hotats under lång tid av ett ex som inte vill eller kan släppa taget.

Expertis som uttalade sig under programmet ansåg att hotbilden var svår- Stalkaren har åkt in och ut i fängelse med några månader som straffpåföljd utan att han slutat med sitt destruktiva beteende.

När teamet besökte, intervjuade och filmade mannen på hans bondgård upphörde stalkningen under några månader men sedan återupptogs hoten.

Agneta Syrén kriminolog som skrivit en bok om stalkning (På minerad mark) intervjuades och angav som grund till mannens beteende att han saknade självförtroende. Jag tvivlar inte på hennes förmåga att dokumentera och beskriva beteendet men däremot kan man ifrågasätta diagnosen och att analysen.

Liksom de som skriver om Självkänsla nu inte heller tycks ha insikt om att självkänsla är något som byggs upp under de tidigare barnaåren och en svår brist i detta avseende kräver oerhört mycket för att kompensera. De flesta av oss finner gynnsamma sätt och sakta men säkert kan man återställa den söndrade självkänslan.

En stalkare saknar inte självförtroende, tvärtom. Är det något man har så är det just det.

Däremot saknas just självkänsla och ovanpå det är självrespekten förlorad. Man kan jämföra det med kulturer som ägnar sig åt ”hedersmord”. Självrespekten bygger på en identitet och den bärs upp av en stolthet förankrad i släkt och kultur. Hos en stalkare kan man säga att det är människan och genusstoltheten som perforerats. I det aktuella fallet är det den manliga stoltheten som gått förlorad emedan det hos en kultur med hedersvåld handlar om stolthet i kultur, tradition och släkttillhörigheten.

Hos den aktuella stalkern väcker förlusten av en partner en oerhörd skam som mannen i detta fall inte kan bära. Det skulle inte förvåna om bakgrunden är en man som övergivits av sin mor. Att i nutid återigen överges väcker upp en oerhörd sorg och vrede. Ska man hjälpa en sådan människa så måste han först komma till insikt om sin egen obalans. Människan han stalkar är enbart en projicering av eget tillkortakommande och eget mindervärde. Det förvandlas till svartsjuka och ett behov av att återupprätta en makt genom att kontrollera den andre. Genom att sänka den andre kan man temporärt bära sitt eget ickevärde. Endast genom hämnd får stalkaren själv en slags betydelse och ett utlopp för smärtan.

Börje Peratt

Vetapedia: Stalking

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Det här inlägget postades i Psykologi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s