Gränsbrytaren utsnitt 5. Striden.

”Det är striderna i Livet som gör oss till dem vi är”
(Dalai Lama 1985)

Att expansion är gränsöverskridande för såväl mentala blockeringar som fysiska begränsningar är tydligt inom idrott. När en atlet har brutit en magisk drömgräns har därmed förhäxningen vid den omöjliga barriären brutits vilket gör att också andra
atleter snart följer efter. Gränsöverskridande innebär därför att spränga föreställningar om vad som är möjligt. ”Men kära mr Bell har ni verkligen tänkt att man ska dra trådar till varje hus?” Sagt av den banktjänsteman som avslog Graham Bells låneansökan för telefonins första steg. I ingenjörskonstens drivkraft ligger att förbättra och utveckla. Under krig får uppfinnare mer resurser för att ta fram vapen i syfte att besegra motståndarna. Resultatet av dessa uppfinningar kan sedan komma den civiliserade världen till godo. Ont förvandlas till gott. Därmed försvaras här inte krig! Man kan se det som att vi fullföljer en plan, ett schema som sedan länge finns fastlagt som möjlighet. Tillsammans med andra, i företag, i kamp, i strid och partnerskap, men framför allt genom subjektiva liv, håller vi på att förverkliga vars och ens unika plan i ett mönster av ett helt. Det är min övertygelse att människan liksom all mental organism är inställd på ändamålsenlighet. Vad kan vi då
förvänta oss för utveckling av de möjligheter som tycks finnas såsom utomsinnlig varseblivning? Vilken kraft vinner? önskan att kommunicera telepatiskt eller viljan till integritet och behålla de privata tankarna för sig själv.

Frågan är hur vi ska kunna överge falskhet och egoism till förmån för ärlighet och medmänsklighet. Eftersom försoning är vår räddning från krig och elände kan vi förmoda att både den mentala organismen och det gränslösa medvetandet strävar efter att de försonande egenskaperna utvecklas hos var och en. Tillit ger då plats för kärlek som i sin tur ger möjligheter till samförstånd och lycka.

Börje Peratt

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Det här inlägget postades i Gränsbrytaren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s