Den här bloggen handlar om nyfikenhet

”Det finns två sorters nyfikenhet. Den ena har sin grund i egoism och driver oss att ta reda på det som eventuellt kan vara till nytta för oss. Den andra har sin grund i stolthet och beror på driften att veta vad andra inte vet.”

(François de la Rochefoucauld (1613-1680)

Jo kanske är det så men det finns också en barnets nyfikenhet som varken är ego eller drivs av lusten att veta mer än andra. Bara att förstå. Det är den slags nyfikenhet som antagligen är den starkaste hos mänskligheten. Som får människor att överge tryggheten bara för att få veta mer. Som bestiger berg bara för att de står där. Välter på stenar för att se vad som finns under och tilltalar människor för att får reda på vilka de är.

Nej förresten denna slags nyfikenhet på andra människor och djur med för den delen har ytterligare en drivkraft och den är social. Lusten att möta andra blir nämligen mer än att lära känna andra. Genom dessa relationer lär man också känna mer av sig själv.

Den sorts nyfikenhet som Rochefocucauld beskriver är förmodligen den mest primitiva som eftersträvar makt över andra. Barnets och relationens nyfikenhet är raka motsatsen och eftersträvar nyfikenheten på livet i samspel med andra.

En bra forskare är en person i vilken barndomskvaliteten av ständig nyfikenhet dröjer kvar. När forskaren får ett svar finns ännu fler andra frågor.

Vaffö då då?

Börje Peratt

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Det här inlägget postades i Forskaren och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s