Tabu – frågan om en själ

I den rationella vetenskapliga världen har det under 1900-talet funnits tabubelagda frågeställningar. Du fick inte anta vissa hypoteser såsom exempelvis, finns det en själ? Du fick inte går över gränsen till andlighet och pröva idéer om ett liv efter döden. Och du fick inte ställa frågan om evolutionen har en intentionell avsikt. Alldeles oavsett Gud eller ej. Även den frågan var inte heller helt befriad från tabu trots att den var föremål för diskussion bland Nobelpristagare i fysik.

Einsteins trosföreställningar har varit föremål för diskussion och ifrågasättande. Faktum kvarstår att mannen som kom fram med vetenskapens mest kända formel, relativitetsteorin ändå föredrar den mystiska, andliga och kreativa världen.

Uppfinnare kan berätta att de sett lösningar visa sig i bilder som de absolut inte har tänkt fram. Även matematiker och fysiker vittnar om hur rätt svar på en problemställning har presenterat sig som märkliga figurer eller i musikaliska termer, men inte i siffror. Antagligen är det denna slags mystik som också Einstein med flera anspelar på.

”Om jag inte vore en fysiker, skulle jag förmodligen vara musiker. Jag tänker ofta i musik. Mina dagdrömmar är musik. Jag ser mitt liv i form av musik … Jag får ut mest glädje i livet av musik.”

(If I were not a physicist, I would probably be a musician. I often think in music. I live my daydreams in music. I see my life in terms of music … I get most joy in life out of music.)

”Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskapen är begränsad, medan fantasin omgärdar hela världen, stimulerar framsteg och föder utveckling.”

(”What Life Means to Einstein”, The Saturday Evening Post, 26 Oktober 1929)

Einstein formulerade det vidare som att:

”Fantasi är viktigare än kunskap.”

Jag har kommit till en slutsats om att skapande finns i varje liten mikroorganism. Evolutionen är på det sättet intentionell. Därmed kan man se detta skapande som en metafor för Gud.

Just denna metafor avhandlar jag i boken Succébo – Fröet till framgång som är första delen i trilogin om Medvetandets Uppkomst.

Möjligen har Einstein en liknande gudssyn när han säger.

”The more I study science, the more I believe in God.”

Naturen har en skaparförmåga på varje nivå som tycks vara intentionell. Uppfattningen om att det är ett slumpmässigt kaos kan lika gärna vara kreativa processer som vi inte förmår överblicka men som resulterar i olika lösningar. Lösningarna tycks i många fall utesluta ett slumpmässigt kaos därför att slumpen skulle producera så många anomalier emedan det i praktiken hela tiden produceras möjligheter till att klara och förstå världens olika aspekter. Det tycks snarare styra av en samverkande förmåga som tycks ha sin utgångspunkt i en slags intelligensens naturlag. Den behöver inte ha ett mastermind eller masterplan snarare en kreativ, kanske omedveten eller förmedveten intention om att söka det gynnsamma. Det jag kallar preintuition.

I detta skapande prövas många alternativ även de som livet inte vill ha. I detta ackumuleras en visdom. Denna visdom bör ha påverkan på skapandet som gör att evolutionen tillför nya kvaliteter. Frågan är om denna visdom byggs även i en andlig värld som sedan ger uppsåt och påverkar intentionen i den fysiska världen. Då hamnar vi inte bara i tankens skapande utan i andens skapande kraft.

Skulle det finnas en själ så bör en sådan entitet vara associerad till varje liv. Det är också den slutsatsen jag drar i Tolv Sinnen.

Börje Peratt

Annonser

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Det här inlägget postades i Vetenskap och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tabu – frågan om en själ

  1. borjeperatt skriver:

    Johnny du har naturligtvis rätt att tro vad du vill och om du tror att åskan beror på Tors himlafärd får du tro det. Precis som du kan tro att jordbävning beror på att den fjättrade Loke får ormens gift i sina ögon och då skakar med sina lemmar så att jorden gungar. Ingen kommer att förfölja dig för denna tro.

    Du nämner New age folket. Jag vet inte var de finns men du kanske umgås med dem och du får i så fall gärna marknadsföra mina böcker till dom.

    Alla som är intresserade av frågor om Medvetandets uppkomst och vill pröva några av dessa tänkbara hypoteser som jag tar upp torde vara intresserade. Vänliga hälsningar Börje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s