Humanologi och medkänsla

Under en period har jag försökt finna kriterierna för en holistisk forskning på emotioner och logik, tankar och känslor. Utifrån det skapades begreppet emologi (Beskrivs i Succébo- Fröet till framgång).

Emologi täcker forskning på alla varelser som kan sägas ha ett medvetande, som kan tänka i logiska steg och som kan uttrycka emotioner. Förmodligen finns ett sådant medvetande i en stor del av djurvärlden.

För att avgränsa forskning på människan skulle man kunna kalla det humanologi. Då jag sökte på google hittade jag någon som använder begreppet inom Yoga. Jag kunde dock inte finna några definitioner. Därför tycker jag att man kan pröva hur begreppet skulle kunna fungera som definition på en forsknings och kunskapsinriktning som rör människan.

Humanologi tillhandahåller en emologisk teori och en metod för att undersöka samspelet mellan emotioner och logik. Här använder jag mig av Livskompassens (Peratt) struktur och terminologi.

Det innebär att man utgår från två helt olika logiska strukturer och två helt olika emotionella strukturer.

De logiska är och i princip varandras motsatser och samtidigt är de beroende av varandra. Samma sak gäller de emotionella att de är i princip varandras motsatser och på sätt och vis också beroende av varandra.

När alla fyra fungerar i ett flexibelt, pragmatiskt och situationsanpassat samspel, så har människan en mental och emotionell balans. Dock finns det ytterligare både destruktiva och konstruktiva dimensioner. Dessa kan sammanfattas i personlighet och i andlighet. Hur dessa interagerar är ett mycket spännande område och öppnar upp för en människa som är större än sin kropp och kommunicerar långt längre än de fysiska sinnena förmår uppfatta. Detta avhandlar jag i Tolv Sinnen.

Det är i denna dimension som kärleken har sitt ursprung. Ur ett rent naturvetenskapligt perspektiv är det den villkorslösa omvårdnaden av sin avkomma som utvecklades tidigt hos djur och, hos fåglar, insekter och fiskar. Denna villkorslösa kärlek kan påstås vara instinktiv. Men i så fall är den inte mindre instinktiv hos människan.

Kärleken finns där eller så finns den inte där. Att tänka fram kärlek är naturligtvis en intellektuell möjlighet men vi vet att en kärleksrelation svårligen tänks fram. Det är helt andra krafter i omlopp och ofta irrationella.

Naturligtvis finns det kärleksfulla och vänliga handlingar som kan både tänkas fram och utföras.

Men urkärleken lever sitt eget liv. Och livet är helt beroende av denna kärlek.

Andlig kärlek skulle kunna sägas ha sitt ursprung i själen och i evigheten. När denna andlighet blir beroende av kroppen och egot kan man naturligtvis hela tiden försöka tänka gott och kärleksfullt och den vägen försöka övertyga sig om ett kärleksfullt tillstånd och beteende. Men denna kärlek är skör och beroende av personlighetens karaktär och nyckfullhet.

Kärlek är emotion. Kärleken har sin källa i själen. Tanken hämtar sin kraft ur egots behov. Tanken har sin drivkraft i motivet. Därför blir det en utmaning att försöka tänka fram kärlek när den inte finns just där utan i den villkorslösa generositeten som har sin plats i emotionerna. Men det öär absolut möjligt och oerhört viktigt särskilt då man är inne i kärlekens motsats, hatet, vreden, hämnden. Då blir tanken och disciplinen avgörande.

Meditation, skapande, fysisk aktivitet där man medvetet vill nå fram till balans och harmoni kan i sig leda till den vibration där man kan uppleva kärlek.

Meditation går ut på att nå ett transmedvetande som ersätter den intellektuella tanken. Transen erbjuder möjlighet till transpykologiska upplevelser. Den gränslösa kärleken är ett sådant gudabenådat ögonblick.

Börje Peratt

Annonser

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Det här inlägget postades i Medvetandets Uppkomst, Psykologi, Vetenskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s