Självförtroende, självförverkligande och vägval

Maslow som kan sägas vara den självuppbyggande psykologins fader hävdade att det är kanske endast fem procent som har själsstyrkan och förmågan till ett självförverkligande av sig själv av sin egen kraft.

Falsk status

Många förväxlar materiell rikedom och yrkeskarriär med självförverkligande. Jämför med falskt medvetande och kritisk teori som innebär att människor gör sig felaktiga föreställningar om varandra på grund av skillnader i status och makt.

Det är, enligt Jung, ett fåtal individer som tar initiativ till radikal förändring där så behövs. Utvecklingen mot ett självförverkligande hindras eller försvåras av den egna medvetandenivåns begränsningar. Personlig utveckling förutsätter ett självständigt intellekt som ger insikter, ett fritt tänkande som vågar dra slutsatser och en ansvarstagande karaktär som har moralen att genomföra och förverkliga de förändringar som insikterna presenterat. Faran i detta är naturligtvis att man ”går mot strömmen” och blir bespottad och förlöjligad av dem som känner sig hotade eller inte förstår. Det som kan hindra individen från att utveckla sin självförverkligande potential är således allt som strävar åt att kontrollera och tvinga in människan i vad hon inte är. Rigida religioner, låsta ideologier, maktfullkomlighet och plikt är fyra stora hot.

Tvång ligger inte i ”Alltets gåva” – Friheten att bli allt man kan bli. En religion utan kärlek och andlig rymd är inte till gagn för människan. En makt som håller vissa människor för mer värda än andra är mot mänskligheten.  Att enbart sträva efter det materiella och status är falskt självförverkligande (Adler). En plikt mot sig själv eller egen kultur stänger inte bara in och begränsar utan tabubelägger och bestraffar vissa tankegångar. Av grupptryck och rädsla för att inte accepteras blir vi även i ett ”fritt samhälle” kraftigt självcensurerande.

På samma sätt som religioner och ideologier utvecklats för att sedan fastna i ”heliga skrifter” och maktfullkomligas tolkningsrätt ser vi hur  den psykologiska vetenskapen har utvecklats i olika trosriktningar. För närvarande är det den kognitiva trosinriktningen som dominerar men andra discipliner lever ett kraftfullt liv vid sidan om. Ett för den inre världen intressant perspektiv är den transpersonella psykologin. Den skulle kunna översättas till ”den medvetandeutvidgande psykologin”.

  • Platon ansåg att egoism var drivkraften.
  • Freud hävdade fortplantning och sexdrift.
  • Behaviorismen erkände varken tanke-, känsloliv eller omedvetet och menade att människan liksom råttorna enbart styrdes av stimulus – respons.
  • Psykodynamikens teorier stöder sig på ett antagande om omedvetet och medvetet och syftar till att reda ut uppväxt och förhållande till föräldrar.
  • Kognitiv psykologi studerar kan man säga förnuftet, hur vi tar emot intryck och hanterar dessa.
  • Humanismen som växt fram ur de existentiella frågorna ser människan som en unik varelse som uppfattar och upplever världen på sitt eget sätt.
  • Humanism som filosofi och ideologi värderar människan enbart utifrån karaktär och handling och sätter inga andra gränser. Den som behöver hjälp och stöd får det oavsett fiende eller vän.

I Succébo-Fröet till framgång reder jag ut olika psykologiska skolor och hur man ser på intelligens. Här presenteras även intelligens utifrån hypotesen om en inre livsnavigator.

Coacha Unga med Livskompassen blir ett verktyg för att öka sitt självförtroende, höja sin självkänsla och förbättra utnyttjandet av sina intelligenser.

Börje Peratt

Annonser

Om borjeperatt

Börje Peratt born in Sweden 1949, producer, writer, filmmaker, director, composer and human scientist received his professional education at The Dramatic Institute, Stockholm (1975). Master degree in Education and a Bachelor in Psychology (Stockholm University). Background in Swedish Public Broadcast Radio and Swedish Public Broadcast Television. Scientific project "On Origin of Consciousness" is published in three books. Invented a Life Compass and teaches Leadership.
Det här inlägget postades i Psykologi, Succébo-Fröet till framgång, Utbildning, Vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s